valea_oltului_1
Descrisă de Vlahuţă drept o „mare cetate ocrotitoare a românilor în zile de primejdie”, Valea Oltului rămâne una din cele mai spectaculoase zone din România. Dincolo de tabloul măreţ şi emoţionant oferit de natură, defileul Oltului păstrează o serie de mărturii ale trecerii împăratului roman Traian pe meleaguri autohtone. Ştiri pe aceeaşi temă Oraşe dispărute din România: Oraşul de Floci – cetatea comercială a Ţă… Cu o lungime de 47 de kilometri, Defileul Oltului este în prezent cel mai lung defileu din ţară.
De mai bine de 2000 de ani, pe lângă Olt şerpuieşte un drum strategic, care face legătura între Transilvania şi Oltenia. „Adevărul“ vă prezintă zece lucruri mai puţin cunoscute despre Valea Oltului.
1. Decebal, victorie împotriva romanilor pe Valea Oltului Valea Oltului a fost unul din cele mai importante drumuri din Dacia, atât din punct de vedere comercial, cât şi din punct de vedere militar. În anul 87 d.Hr., împăratul roman Titus Flavius Domiţianus porneşte ofensiva împotriva lui Decebal. Armata romană trece Dunărea pe un pod de vase, în apropierea localităţii Orlea. Potrivit legendei, pentru a ajunge la Turnu Roşu, locul unde se aflau ostaşii lui Decebal, trupele romane au fost nevoite să se deplaseze pe Valea Oltului. Dacii le-au ieşit în întâmpinare cotropitorilor care, prinşi în strâmtoare, nu au mai avut cum să se retragă, iar bătălia s-a soldat cu o înfrângere dureroasă pentru romani.
2. Masa lui Traian Legenda spune că pe Valea Oltului a trecut câţiva ani mai târziu, în anul 107, şi împăratul Traian. În timpul deplasării spre capitala Daciei, conducătorul roman s-ar fi oprit pe defileul Oltului pentru a se odihni. Amenajările hidrografice din perioada comunistă au făcut ca locul să fie acoperit de ape, dar, în lunile secetoase, în mijlocul Oltului poate fi observată o fâşie stâncoasă- Masa lui Traian, pe care se spune că a mâncat împăratul roman înainte să cucerească Dacia. Valea Oltului la începutul secolului XX. Foto Titi Mihail Gherghina
3. Cetatea romană Arutela După cucerirea Daciei, pentru a supraveghea defileul, romanii au construit de-a lungul Văii Oltului un adevărat sistem de fortificaţii, în care funcţionau unităţi militare romane. O astfel de cazarmă militară (castru) a fost ridicata în anul 137 de arcaşii sirieni, în timpul împăratului Hadrian, foarte aproape de Masa lui Traian. Ruinele Castrului de la Arutela au fost scoase la iveală în timpul săpăturilor arheologice din 1890-1892, de Grigore Tocilescu. Câţiva ani mai târziu, o parte din fortificaţia de piatră a fost distrusă de amenajarea căii ferate Râmnicu Vâlcea-Râul Vadului. De asemenea, amenajările hidrografice de pe râul Olt din anii 70’ si 80’ au făcut ca ceea ce s-a mai păstrat din castru să fie acoperit de ape. Astăzi, pe malul stâng al Oltului, foarte aproape de Mânăstirea Cozia, poate fi admirată o replică a castrului care a fost inclusă pe lista monumentelor istorice.Sursa: adevarul.ro Citeste mai mult: adev.ro/no74z3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *