statiuneStatiune

Putea să fie nestemata turismului de la noi şi una dintre cele mai frumoase aşezări montane din Europa, dar a rămas în paragină. Staţiunea Vidra din Voineasa, ridicată într-un loc de o frumuseţe rară, chiar lângă lacul pe care se antrena campionul Ivan Patzaichin, a fost dată uitării.

Contrastul din Vidra e ireal de puternic: în mijlocul unor peisaje care îţi taie răsuflarea, găseşti hoteluri abandonate. S-a furat tot ce s-a putut. Doar peisajul a rămas neatins., scrie observatornews.ro.

Dacă treci de Transalpina, Valea Lotrului te îmbie cu peisaje demne de un tablou. Lacul Vidra şi pădurile de brazi falnici care-l ascund de jur-împrejur contrastează puternic cu imaginile ca de apocalipsă care ţi se dezvăluie câţiva paşi mai departe. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Ce s-a dorit a fi cea mai frumoasă stațiune din România s-a transformat, după zeci de ani de nepăsare, într-o stațiune-fantomă.

Munții care înconjoară lacul Vidra oferă o priveliște spectaculoasă, care este însă umbrită de clădirile triste și abandonate. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: E păcat de ele. Îți vine să plângi. S-a ales praful! Păcat că avem infrastructura cât de cât realizată și lăsată de izbeliște. 

Modelul ăsta prea îl vezi în stațiunile montane. Am fost și eu, dar asemenea modele de hoteluri n-am văzut, cu geamurile astea mari. 

Situată la peste 1.300 de metri altitudine, staţiunea Vidra a fost proiectată în anii 60 de arhitecţi elveţieni. Clădirile ar fi trebuit să găzduiască, iniţial, familiile celor care lucrau la barajul Vidra, dar au fost abandonate la scurt timp după ce au fost terminate – multe dintre ele nici n-au mai ajuns să fie locuite. Abia la mijlocul anilor 70, au fost transformate în hoteluri şi staţiunea amintită a prins viaţă.

Nicolae Ceauşescu vizita des Vidra. Dictatorul voia să organizeze acolo Jocurile Olimpice de Iarnă din 1984, mai ales că în zonă este zăpadă şase luni pe an, iar panorama este impresionantă. Au fost proiectate mai multe pârtii, dar din păcate nu s-a mai făcut decât una. 

ReporterȘi un telescaun care e împădurit acum.

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa:Care este mort. Este în pădure. Dar totul se poate face. Nu e foarte greu să readuci la viață ce s-a dus. 

Trista istorie a perlei turismului românesc

Ministrul Economiei Forestiere din acea vreme s-ar fi opus defrişărilor. Anul era 1976: Ceauşescu a uitat de sporturile de iarnă şi şi-a descoperit pasiunea pentru volei. Clădirile din Vidra au ajuns în administrarea Uniunii Generale a Sindicatelor. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: Au o capacitate de 1.000 de locuri de cazare în trei minihoteluri și hotelul mare plus cele cinci vile. S-au folosit, până în 1999, ca și spații de cazare turistice. Zonă frumoasă, mirifică. Păcat că s-a ajuns aici, să rămână de izbeliște. 

După 2000, staţiunea a fost lăsată pradă ruinei. Natura şi-a urmat cursul, copacii au început să răsară printre betoane. Din clădirile fără uşi sau fără geamuri, hoţii şi vandalii au furat tot ce au putut, spre dezamăgirea multora care au crezut că turismul va reînvia aici. 

ReporterGeamuri sparte, maldăre de gunoaie, mobilă distrusă. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: E păcat. Deci asta este România noastră.

ReporterAi impresia că aici se toarnă un film de groază și totul e completat cu ușile care scârțâie la tot pasul. Înăuntru, dezastru. Iar afară, paradis.

Un adevărat paradis care ar putea atrage mii de turişti. Dacă s-ar mişca măcar un pai pentru salvarea staţiunii unde azi prea puţină lume mai ajunge. Mărioara îşi aminteşte cu nostalgie vremurile în care Vidra era căutată. 

Femeie: Veneam aici să mâncăm un păstrăv, să ieșim în lume, știți? Era colonie, era plin de viață.

La Vidra, Mărioara l-a cunoscut pe marele Ivan Paţaichin. 

Mărioara Babu: Veneam aici ca să-l vedem pe apă. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: Din câte spunea, Lacul Vidra are cea mai dură apă de pe lacurile de munte și, de aceea, venea cu loturile de caiac canoe să facă antrenamente înainte de competiții. 

Cum ar putea fi salvată stațiunea Vidra

Sindicatele care administrează hotelurile nu şi-au mai permis să le modernizeze. Au încercat să le concesioneze, însă a fost în zadar. În disperare de cauză, primăria ameninţă cu impozite de 5 ori mai mari de anul viitor. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: Singura armă împotriva lor. Am purtat discuții. Dânșii spun că mai au oameni de afaceri care vor să vină să investească. Din păcate, nu se vede nimic. 

O soluţie ar fi putea fi concesionarea hotelurilor pe o perioadă cât mai lungă, ca cei care le reabilitează să aibă garanţia profitului. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: O să ai cetățeni străini aici. Lacul oferă foarte multe posibilități, plimbare cu vaporașul, dar asta, la fel, să se implice oamenii de afaceri. Primăria nu are atâția bani.

Lucrurile s-ar putea mişca mai repede dacă în salvarea staţiunii s-ar implica şi autorităţile centrale. Să reconstruieşti, însă, e mai greu decât să laşi în paragină. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *