cheile-nerei-680x365Vaioaga waterfall

Cheile Nerei sunt cele mai lungi, dar și cele mai frumoase din România, întinzându-se pe o lungime de 22 km și care impresionează prin tot ceea ce oferă, de la imagini spectaculoase, la turism de aventură, scrie Agerpres.

Cheile Nerei fac parte din Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, unde se găsesc o serie de elemente unicat: Cheile Nerei, Cascadele Beușniței, Izvorul carstic Ochiul Beiului, Lacul Dracului, Izvorul Bigăr, făgete seculare, arbori monumentali de tisă, alun turcesc, sequoia giganteea, peșteri, floră și faună relictară. Ca habitate și ecosisteme protejate sunt pădurile seculare de făgete crescute pe calcare, pajiști și stufărișuri cu fitocenoze de mare complexitate, stâncării, peșteri și lacuri subterane, izvoare carstice și cascade cu depunere de travertin, ecosisteme acvatice.

„Vorbim de un fabulos carst al parcului Național Cheile Nerei — Beușnița. Acesta ocupă partea centrală a Sinclinoriului Reșița — Moldova Nouă, care constituie cea mai întinsă și compactă zonă de calcare din România. Această zonă este acoperită în cea mai mare parte cu benzi cretacice, jurasice și triasice, orientate aproximativ nord-sud și este carstificată până la altitudinea maximă de 1.160 m. În ciuda altitudinilor lor mijlocii sau chiar joase, în general sub 1.200 m, munții de pe întinsul acestui parc au, în cele mai multe locuri, aspecte semețe, de munte tânăr, înalt și sălbatic”, susține președintele Grupului Ecologic de Colaborare (GEC) Nera, Cornel Popovici Sturza.

Elementul cel mai grandios al peisajului din parc îl constituie defileurile și cheile de o frumusețe rară, sculptate adânc în masivele calcaroase de apele râurilor: Nera, Beu, Șușara, Miniș, Ciclova, Oravița, Cremenița, Ulmu, care traversează acest spațiu miraculos.

Alpiniștii se pot bucura de pereți verticali, cu fisuri și surplombe, înalți până la 200 m (Cârșia Rolului, Cârșia Șoimului, Cârșia Căprariului), iar Turnurile Begului oferă pentru cei mai curajoși și experimentați trasee cu grade înalte de dificultate.

Potrivit președintelui GEC Nera, parcul cuprinde adevărate minuni acvatice. Rețeaua hidrologică a parcului cuprinde bazinele râului Nera și ale afluenților săi, apa râurilor fiind sursa permanentă de viață și frumusețe pentru toate ecosistemele existente în acestui areal.

În apropierea acestor cascade se află și Lacul „Ochiul Beiului”, un impresionant izbuc, oglindă a propriei splendori a naturii genuine din acest spațiu minunat.

lacul ochiul beiului

Dacă este să ne referim la misterele subterane, pe teritoriul Parcului Național Cheile Nerei — Beușnița se află concentrate 472 de peșteri și avene, cu o mare varietate de tipuri morfologice și formațiuni valoroase.

Ecosistemul subteran al parcului, întins pe zeci și sute de kilometri de galerii de peșteră, a fost până în prezent foarte puțin cercetat. El ascunde râuri și lacuri subterane, universul fascinant al stalactitelor și stalagmitelor, numeroase specii de viețuitoare. Dincolo de valoarea lor turistică, importanța acestor peșteri consistă, în special, în bogăția de informații paleontologice detaliate pe care le oferă sedimentele lor acumulate în decursul timpului. Merită vizitate ca obiective turistice atractive peșterile: Dubova, Gaura Porcarului, Rolului, Sfânta Elena, Ponor Plopa, Ponor Uscat, Găurile lui Miloi. Sursa: Agerpres

Tot aici se găsește și Lacul Dracului, format prin prăbușirea tavanului unei peșteri, și care constituie un fenomen carstic unic în România. El este o poartă de intrare într-o rețea subacvatică de galerii, ce ascund misterele unei lumi secrete.

Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița prezintă o bogată ofertă ecoturistică. Relieful său, cu spectaculoase forme carstice, îndeamnă la drumeție și excursii prin locuri sălbatice de o frumusețe ieșită din comun. Acest parc protejează o biodiversitate bogată și oferă celor care pășesc în perimetrul său clipe unice de încântare și purificare în fața naturii primordiale, rămasă intactă, ca la începuturi.

Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița este amplasat în sud-vestul României, în sudul Banatului Montan, în Munții Aninei și Locvei. Accesul în parc se face din Băile Herculane, pe ruta Bozovici — Șopotu Nou, pe DN 57B, din Timișoara, pe ruta Oravița — Sasca Montană, pe DN 57, din Reșița, pe ruta Anina — Steierdorf, pe DN 58. În interiorul parcului, accesul se face pe drumuri auto, forestiere și pe potecile turistice autorizate în acest scop. Suprafața parcului este de 36.758 ha, din care 29.164 ha, în fond forestier.

Rezervațiile naturale incluse în parc sunt Cheile Nerei — Beușnița (4.069,40 ha), Cheile Șușarei (247,80 ha), Ciclova — Ilidia (1.939,30 ha), Izvorul Bigăr (270,90 ha), Ducin (284,90 ha) și Lișovacea (33,00 ha).

sursa: voceatransilvaniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *