Valea Sighiștelului are o lungime de aproximativ 9 km și se găsește în partea de vest a Munților Bihor. Pe întreaga întindere a văii se pot întâlni numeroase formațiuni carstice, aceastea fiind motivul pentru care întreaga zonă a fost declarată rezervație naturală geologică.

Valea Sighestelului 6
Rezervația naturală geologică din Valea Sighiștelului are în componență peste 150 de peșteri existente aici. Printre atracțiile naturale ce conferă un farmec aparte acestei văi, apreciată drept cea mai carstificata din România, se numără golurile subterane foarte răspândite în această regiune, micile cascade și repezișuri de apă, peșteri ce au luat naștere în pereții sălbatici ai stâncilor și chei create de cursurile sinuoase ale apelor.

Dacă ar trebui să facem o înșiruire a celor mai mari peșteri din această vale am începe cu Peștera Corbasca și am continua cu Peștera Măgură, Peștera Coliboaia respectiv Peștera Dealul Secăturii.

În partea superioară a Văii Sighiștelului s-au format naștere Cheile Sighiștelului ce se întind pe o lungime ce măsoară aproximativ 350 -€“ 400 de metri. Cursul de apă de pe Valea Sighiștelului se îndreaptă spre Valea Crișului Băiță, care îl primește ca afluent, continuându-și mai departe traseul spre Valea Crișului Negru.

Deși Valea Sighiștelului nu este îndeajuns promovată pentru ceea ce are să ofere vizitatorilor săi, ea ascunde frumuseți naturale încântătoare. Accesul către această zonă se poate realiza fie dinspre drumul național DN75, care se ramifică în punctul Localității Câmpeni într-un drum pietruit, ce merge spre Satul Sighistel, fie pe traseul turistic marcat cu punct roșu ce coboară de la Peștera Urșilor, prin Culmea Măgura.

Pe parcursul întregii Văi a Sighiștelului, turiștii și vizitatorii pasionați de acest tip de atracții naturale vor avea ocazia de a descoperi formațiuni impresionante ce se întâlnesc la fiecare pas făcut în această zonă, cu aspect de canion, dominată de peisaje de o sălbăticie încântătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *