Despre Barcelona se spun multe! Unele sunt doar clişee, altele au un sâmbure de adevăr, însă categorit se găsesc şi lucruri pe care nu le afli la prima vedere.
1. De exemplu cele 2 legende care circulă în Spania prinvind formarea oraşului. Una este cea conform căreia Hercule ar fi fondat Barcelona, cu 400 de ani înainte de a se pune bazele oraşului etern, Roma. Cealaltă legendă spune că Barcelona datează din secolul al III-lea î.Hr. şi a fost construită de către Hamilcar Barca, tatăl celebrului general cartaginez Hannibal. El ar fi numit oraşul Barcino după numele familiei lui, familia Barca de Cartagina. Totuşi deşi nimeni nu cunoaşte exact cum a apărut frumoasa metropolă, aceasta ascunde multe lucruri care merită descoperite.
2. Oraşul Barcelona este primul şi singurul oraş din lume care a primit, în 1999, Royal Gold Medal pentru Arhitectură acordată de Royal Institute of British Architects (Institutul Regal al Arhitecţilor Britanici), în numele monarhiei britanice. Titlul se acordă, încă din 1848, persoanelor sau grupurilor cu o deosebită contribuţie la arhitectura internaţională.
3. La Rambla, cea mai faimoasă stradă din Barcelona, este în realitate alcătuită din cinci străzi, care s-au alăturat pentru a construi acest bulevard. Strada porneşte de la şi se termină la statuia lui Columb de la malul mării. Din acest motiv, acest bulevard are 2 km lungime şi este numit la plural Las Ramblas.
4. Gaudi este probabil cel mai des nume pe care îl veţi auzi rostit în Barcelona, deşi acest loc a dat mulţi alţi artişti lumii. Totuşi ar fi bine să cunoaşteţi şi percepţia epocii în care a trăit Antonio Gaudi, despre acesta. De exemplu la absolvirea şcolii de arhitectură din Barcelona, directorul şcolii a spus despre Gaudi: “Cine ştie dacă am dat titlul unui nebun sau unui geniu, timpul o va spune”
5. Ştiaţi că pentru măgarul sculptat pe portalul principal al Catedralei Sagrada Familia, lui Gaudi i s-au prezentat mai mulţi măgari, care de care mai frumoşi, dar el a ales un măgar bătrân şi obosit al unei femei ce vindea nisip?
6. Şi dacă tot a venit vorba de celebra catedrală, simbol al oraşului, ar trebui să ştiţi că chiar dacă La Sagrada Familia este una dintre lucrările importante ale lui Antoni Gaudí, el nu a fost primul arhitect al acesteia. Arhitectul Francisco de Paula del Villar a fost primul selectat pentru a proiecta biserica. Lucrările la biserica au început în 1882, când a fost construită cripta bisericii conform designului propus de acesta. Abia în 1883 proiectul a fost preluat de Gaudi, care a făcut schimbări radicale!
7. Ştiaţi că plaja Barceloneta este considerată de Discovery Channel cea mai bună plajă urbană din lume şi a 3-a cea mai bună plajă, de orice fel, din lume? Şi asta după ce, până în 1992 (când oraşul a găzduit Jocurile Olimpice), oraşul nu avea nici o plajă, toată zona de coastă fiind industrială.
8. Ştiaţi că sărbătoarea oraşului este La Merce ? Sărbătoarea Fecioarei de la Merce se sărbătoreşte cu parade, muzică şi sardana – dansul tipic catalan pe 24 septembrie. Este ideal să mergeţi în acea perioadă la Barcelona pentru a simţi atmosfera tradiţională.
9. Conform statisticilor în Barcelona este un accident la fiecare 90 de secunde ceea ce urcă oraşul în topul celor mai periculoase oraşe din lume, când vine vorba de trafic! Însă există şi o parte bună: în Barcelona sunt nu mai puţin de 130 ha dedicate zonelor pietonale, aşa ca asiguraţi-vă că v-aţi pus încălţăminte comodă în bagaj.
10. Marea piaţă circulară din parcul Guell, concepută iniţial ca piaţa pentru un parc rezidenţial, are cea mai lungă bancă din lume. Întreaga piaţă este înconjurată de o bancă continuă din ceramică colorată (Banc de Trenadis) în serpentină al cărei arhitect a fost de fapt Josep M. Jujol, unul dintre arhitecţii cu care Gaudi a lucrat la mai multe proiecte. Piaţa este susţinută de 86 de coloane dorice sub care se află Sala Hipostila care are o acustică excelentă. Dacă aveţi un pic de noroc puteţi să găsiţi aici diverşi cântăreţi ambulanţi, care vă pot transforma cele câteva minute pe care le petreceţi în sala Hipostila în unele de neuitat.
sursa: www.turismistoric.ro