valul-miresii-rachitele-680x365

Una dintre cele mai frumoase cascade din Europa se află în Munții Apuseni. Pe blogurilor turiștilor din străinătate, precum și pe rețelele de socializare, cascada este supranumită ”Niagara Transilvaniei”, scrie Cluj Today. Este vorba de cascada Vălul Miresii din localitatea Răchițele.

Dincolo de frumusețea cascadei, care are însă un debit de apă mult mai mic decât cel al Niagarei, comparația este încurajată de faptul că marea cascadă din America de Nord este compusă, de fapt, din trei căderi de apă. Pe teritoriul american se află Cascada Americană și, o coincidență fericită de nume, Cascada Vălul Miresii, iar pe partea canadiană se află Cascada Potcoavei.

Vălul Miresii  are o înălțime de peste 30 de metri și este situată pe Valea Stanciului. Apa în cădere evocă vălul unei mirese. An de an, cascada atrage tot mai mulți turiști.

”Acum, în minivacanța de 1 Mai, am avut turiști spanioli, polonezi, lituanieni și, bineînțeles, români care au venit la noi, în Mărișel, și au mers apoi să viziteze cascada. Acolo vin mulți turiști din Ungaria, din Cehia sau din Austria”, spune pentru Cluj Today Viorel Pleșa, președintele Asociației Pelaghia, care promovează turismul în zona Munților Apuseni și care a fondat prima pensiune din Mărișel, Popasul Iancului.

Legenda cascadei este deosebit de frumoasă. Ea spune că, în vremurile de demult, o tânără prințesă, care locuia în Răchițele, s-a îndrăgostit de un prinț care locuia în Mărgău. Cei doi au hotărât să facă nuntă. Numai că, în ziua nunții, în Răchițele ar fi năvălit tătarii. Prințesa s-ar fi aruncat de pe stâncile abrupte, ca să nu fie prinsă de tătari, iar vălul ei lung i s-a agățat de peretele de piatră. De aceea, cascada se numește Vălul Miresii. Legenda mai spune că apa cascadei este reprezentată de lacrimile mirelui și ale nuntașilor, care, după ce i-au izgonit pe tătari, au ajuns în locul unde s-a produs tragedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.