10-utila_pt18830

Foto: Click!

Ne aşteaptă o vară fierbinte, spun meteorologii. Însă, veterinarii ne atrag atenţia că în sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare. De aceea, este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vă recomandă ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acordaţi o mai mare atenţie modului în care păstraţi sau preparaţi alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Medicii sfătuiesc consumatorii să fie atenţi la următoarele:

1. Cumpăraţi produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru că vă oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;

2. Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură între 0˚C+4˚C şi separat, în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C;

3. Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

4. Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

5. Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite;

6. Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte produse;

7. Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *