replica-far-2

Consiliul suprem pentru antichităţi din Egipt a avizat favorabil noul proiect al preşedintelui Abdel Fattah Al-Sissi, care constă în reconstruirea celebrului Far din Alexandria, informează lefigaro.fr.

Autorităţile egiptene mai au nevoie doar de acordul guvernatorului regiunii Alexandria pentru a putea să înceapă lucrările de construcţie a unei replici a Farului din Alexandria, considerat una dintre cele şapte minuni ale Antichităţii.

Distrus în 1303 de un cutremur, farul ar putea fi reconstruit în curând în Egipt, a spus Moustapha Amin, preşedintele Consiliului suprem pentru antichităţi, pentru cotidianul Youm7.

După anunţul făcut în luna martie de preşedintele Abdel Fattah Al-Sissi, referitor la proiectul construirii unei noi capitale administrative a ţării sale, apoi cel din aprilie, ce vizeazărealizarea unui al doilea Canal de Suez, egiptenii pregătesc un al treilea proiect faraonic: construirea unei replici în mărime naturală a Farului din Alexandria.

Farul din Alexandria a fost una dintre cele şapte minuni ale lumii antice

Construcţia ar trebui să fie ridicată, după ce proiectul va fi validat definitiv, pe insula Pharos. Graţie dimensiunilor sale şi unui joc de lumini foarte eficient, farul lumina un perimetru de până la 50 de kilometri în jurul său.

Astăzi, câteva fragmente din acel far distrus de cutremur sunt încă vizibile, întrucât au fost utilizate la construirea citadelei Qaitbay.

Singura supravieţuitoare dintre „Cele şapte minuni ale lumii antice” este Marea Piramidă din Gizeh.

Farul din Alexandria i-a ghidat pe marinari vreme de aproape 18 secole, cu ajutorul unor oglinzi reflectorizante pe timpul zilei şi luminilor unor focuri pe timpul nopţii. Replica edificiului va fi construită la doar câteva zeci de metri sud-vest de amplasamentul monumentului original, ocupat în prezent de citadela Qaitbay.

Secretarul Comitetului Permanent pentru Antichităţi egiptene, Moustapha Amin, a declarat pentru Cairo Post că membrii comitetului au aprobat, săptămâna trecută, „un proiect mai vechi, propus anterior de guvernoratul regiunii Alexandria, ce are ca scop readucerea la viaţă a farului”. Un „studiu de fezabilitate” pentru acest proiect ar fi fost deja propus guvernoratului din Alexandria, care urmează să ia o decizie în săptămânile viitoare.

Ridicat în jurul anului 280 î.e.n., Farul din Alexandria a avut o înălţime cuprinsă între 110 şi 130 de metri. A fost vreme de mai multe secole cea mai înaltă clădire construită vreodată de oameni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *