parintele marian

Credincioșii ortodocși și cei greco-catolici au intrat de luni, 14 martie, în timpul Postului Mare al anului de grație 2016. Postul Mare este o perioadă de timp de peste 40 de zile în care credincioșii se pregătesc pentru celebrarea marii sărbători a Învierii Domnului. Ca atare, am dorit să aflăm ce este Postul Mare și cum trebuie el traversat. Întrebărilor noastre ne-a răspuns părintele Mihai Marian, parohul Bisericii „Sf. Grigore Palama”, paraclisul studenților din Politehnica bucureșteană.

Rânduiala postului, susține părintele Mihai Marian, tinde spre ceva anume, spre cel care te așteaptă la capătul drumului. Direcția de mers e dată de cel care te așteaptă la capătul drumului. Or, la capătul drumului cine e? E Hristos!

Tot el adaugă că Postul cel Mare se vede din faptele noastre. Și nu trebuie uitat că postul e o imitare a lui Dumnezeu. Pe întreaga sa durată, de peste 40 de zile.

Și țineți minte: nu se poate vorbi despre post dacă nu crezi în Dumnezeu. E cea dintâi regulă, și este una foarte importantă.

Apoi, Postul Mare e ca o călătorie spirituală, e o perioadă de șlefuire spirituală!

Sub această lumină înțelegem de ce Postul cel Mare nu e o dietă! E important să ne rugăm în post, poate mai intens ca-n alte perioade ale anului, dar e și mai important să-l iubim pe Dumnezeu și pe aproapele.

Tuturor, părintele le dă următorul sfatul: „Nu vă poticniți, nu vă opriți dacă nu ați putut posti până la apusul soarelui, cum poate ați crezut că puteți face. Mai important e să-ți cureți sufletul. De pizmă, de răutatea de a fi. Fii gata să te jertfești după posibilitățile tale, mereu gata să dai socoteală despre toate cu o inimă deschisă”.

Spovedania și rugăciunea sunt la ordinea zilei în Postul Mare

Apoi, în timpul postului gândul zboară câtre nevoia spovedaniei. Or, nu tuturor le e ușor să-și mărturisească păcatele. Părintele Mihai Marian ne reamintește că „spovedania e ca o baie pentru suflet”. „Preotul e doar un martor, căruia îi spui probleme tale, păcatele care te apasă din simpul motiv că ne dorim o altă viață. Spovedania e asemenea unei discuții cu un părinte. Fiindcă preotul nu e un șef în fața căruia căutăm să apărem cât mai bine, eventual folosindu-ne de o serie de metode „speciale”, încercând „să intrăm pe sub pielea lui”, dându-i dovezi de simpatie sau un banal telefon de ziua lui”. 

Nu în ultimul rând, nu e deloc de neglijat faptul că Postul Mare e și timpul în care rugăciunea e făcută mult mai atent. E cel mai bun mijloc prin care te înalți către Dumnezeu și vorbești cu el.

În timpul postului e indicat să devii mult mai îngăduitor, mai răbdător, mai rugător. E vremea practicării prin excelență a virtuților. Pocăința, statornicia! E și vremea smereniei. E foarte greu să te smerești azi, când toți în jurul tău fac exact opusul. Dar ține minte, poți face multe lucruri, dar nu te umfla în pene. Faptul că ești mai înțelept îți permite să vezi aproapele sub chipul lui Hristos.

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *