Sunt sigura ca ai avut parte de cel putin unu-doi ticalosi de-a lungul vietii tale, dar nu exista specie mai dificila decat barbatul care sufera de narcisism. Chiar daca face parte dintr-o categorie rara, il poti intalni pretutindeni, fie ca e vorba de mediul profesional sau de viata ta amoroasa. E indicat sa-l eviti pe cat posibil, desi uneori nu e chiar asa usor de reperat.

Totusi, daca vrei sa-l identifici mai usor, iata o lista de indicii:

Este cel mai bun in toate, intreaba-l si te vei convinge!

Exista doua tipuri de narcisisti, dar ambii sunt inteligenti si motivati de dorinta de a fi cei mai buni. Din prima categorie fac parte cei care se considera legende in mintea lor, dar cel mai adesea ajung intr-o pozitie sub nivelul inteligentei lor: locuiesc in casa parintilor si dau vina pe ceilalti pentru ca nu le vad adevaratul potential, considerandu-se prea speciali ca sa respecte regulile. Celalalt tip de narcisist este superstarul, care aparent respecta regulile, dar face tot ce-i sta in putinta ca sa-i manipuleze pe ceilalti si sa ajunga in varful piramidei (imagineaza-ti-l pe Jordan Belfort din Lupul de pe Wall Street.

Are in permanenta nevoie sa-i mangai orgoliul

Desigur, orice barbat apreciaza un compliment din cand in cand, dar tipul asta are nevoie de atentie TOT timpul. Adora sa fie flatat, iar tu sa fii mereu la dispozitia lui ca sa-i reamintesti ca este cel mai bun. Narcisistii se pricep de minune sa-si satisfaca nevoile, sunt foarte solicitanti cu cei din jurul lor, dar pentru unii dintre ei nici asta nu este suficient.

Iti acorda foarte multa atentie… la inceput!

La fel ca orice barbat dragut care-ti face complimente sau iti cumpara cadouri ca sa te impresioneze, si narcisitul procedeaza la fel, doar ca nu din aceleasi motive. Se va purta ca si cum esti la fel de speciala ca el cand va incerca sa te cucereasca, dar de fapt se gandeste tot timpul la ce are el de obtinut din asta. Cum poti sa faci diferenta dintre un barbat atent si un narcisist? Narcisistii au tendinta sa exagereze cu laudele intr-un mod foarte carismatic. De exemplu, daca iti face 10 complimente unul dupa altul si nu te simti confortabil cu asta, atunci e posibil sa fie ceva putred la mijloc. Sau ti-a cumparat un cal pentru ca ai mentionat o data ca ai face orice sa te apuci de echitatie? Atunci e un mare semnal de alarma! Tipul dragut, pe de alta parte, va fi mai rezonabil atunci cand vine vorba de complimente si uneori va fi chiar subtil. Daca pui la indoiala motivele lui, intreaba-te: „De ce imi spune asta?” sau „Ce spera sa obtina cu asta?”, sugereaza Bernstein. Apoi, foloseste-ti judecata in functie de istoricul persoanei. Te va ajuta sa-ti dai seama daca este sincer sau are si alte motive ascunse.

Nu accepta sa-l refuzi

La inceput, un barbat insistent poate parea simpatic: vrea sa va vedeti tot timpul dupa ce iesi de la serviciu, indiferent ca esti la celalalt capat al orasului. Inseamna ca te place cu adevarat, nu? Sau poate ca nu… Narcisistii accepta foarte greu un refuz si, cel mai adesea, il iau personal.

Mai mult AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *