marturii_20970400
Asistentele de la Maternitatea Bucur au povestitce au văzut când au ajuns în faţa clubului Colectiv, în care au murit 30 de tineri, în urma unui incendiu. Mărturiile lor sunt cutremurătoare. 90 dintre ei sunt în stare gravă şi critică, iar autorităţile spune că numărul deceselor s-ar putea dubla.
„Am iesit impreuna cu asistentele noastre, cu doctorii de la ginecologie. Cand am coborat am vazut ca jandarmii si pompierii scoteau oamenii pe brate. Am coborat cu materialele… fetele deja incepusera sa prinda vase, sa faca masaj cardiac. Mulţi erau întinşi pe jos, care nu se ştia cât de grav sunt. Am inceput sa alergam de la salvare la salvare. Îi luau pe care puteau. Nu s-a mai tinut cont de capacitatea salvarii. Am inceput sa facem manevre de reanimare cum faceau pe sectii la bebelusi. A intubat pe asfalt domnul doctor. Pozitia pentru intubatie e dificila… si sa stai pe genunchi, pe asfalt, sa intubezi… e greu”, a spus Rodica Ceauşu, medic primar pediatru nou-născuţi.
„Era intuneric aici si a fost greu. Au fost televiziuni care au lăsat camerele jos şi au tinut luminile ca sa prindem vase. Nu au filmat în momentul ală. Ei erau plini de fumul ala negru.. erau mai mult arsi pe interior… nu puteau sa vorbeasca, sa respire. Eu când am făcut masaj cardiac unei fete prietenul ei m-a ajutat făcându-i respiraţie gură la gură şi striga: „Ajutaţi-o, ajutaţi-o, ajutaţi-o!” Au defibrilat-o si au dus-o in ambulanta.
Imaginea care m-a marcat pe mine a fost într-o salvare când au venit părinţii unui băiat. Pângeau la capul lui. Mama era întinsă peste el, iar tatăl lui plângea cu buletinul la cap. Asta m-a marcat foarte mult. A zis: „S-a dus la distracţie şi nu s-a mai întors copilul!”

Nu tipau, nu puteau… nu puteau vorbi. Erau in semi-coma.Toti erau niste copii. Eu am vazut un pompier care cara trupuri şi striga „ajutaţi-i!”. Erau si ei cu lacrimi in ochi… Inclusiv medicii plangeau si se rugau la Dumnezeu”, a povestit Mina Daniela, asistent medical neonatologie Terapie Intensivă Maternitatea Bucur.

„Singurul lucru pe care mi-l amintesc… un baiat pe care nu am reusit sa il salvez.. .mama lui s-a aruncat peste el, tatal lui era la picioarele lui cu buletinul. Mama lui tragea de mine, la propriu, sa mai fac ceva… I-am spus: „Mamico, nu mai pot, nu mai am ce sa ii mai fac. Nu mai pot!” Ma gandesc ca am si eu un copil acasa si nu as vrea sa treaca nimeni prin ce au trecut acesti parinti”, a povestit Angelina Andrada, asistent medical neonatologie, Maternitatea Bucur. .

„Cand am terminat cu resuscitarea si am urcat sus, pe secţie… noi toate tremuram… hainele de pe noi miroseau a fum, iar mainile erau pline de piele arsa”, a mărturisit Gava Veronica, asistent principal neonatologie Terapie Intensivă Maternitatea Bucur.

One thought on “O asistenta care a ajutat la Colectiv, marcata pe viata”
  1. e ingrozitor. Si nici nu mai vreau sa se intample nimanui.
    Asa ca fara fumat in interior, fara spaga, fara aranjamente, fara corupti sus si jos. Ne-a ajuns!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *