La Muntele Athos, unde nu calcă niciodată picior de femeie, a fost închis pemtru pelerini, pe data de 19 martie 2020, dar vineri, 27 martie, călugării din aceste mănăstiri vor face priveghere pentru Sf. Haralambie, pentru alungarea acestei pandemii!

Călugării din Sfântul Munte Athos au decis ca vineri, 27 martie de la orele 21.00 să facă o priveghere dedicată Maicii Domnului, dar și Sfântului Haralambie, pentru oprirea acestei pandemii, cu care se confruntă omenirea, în aceste momente. Maica Domnului este considerată ocrotitoare a mănăstirilor Sfântului Munte Athos, fiind aic nu mai puțin de 24 de icoane recunoswcute pentru minunile lor.

Sfântul Haralambie este cel mai bătrân mucenic dintre cei prăznuiți de creștini. A fost episcop creștin de origine greacă al cetății Magnezia din Asia Mică.

Muntele Athos închis pentru pelerini, dar se țin slujbe

Sfânta Chinotită (organul suprem administrativ, legislativ, executiv şi judecătoresc din Sfântul Munte Athos) a luat decizia de a interzice intrarea pelerinilor în Sfântul Munte.

De asemenea, ”nu este permis ca monahii să circule de la o mănăstire la alta, iar aceia dintre ei care trebuie să intre sau să iasă din Sfântul Munte trebuie să aibă acordul mănăstirilor lor. Pelerinii care se află la acest moment în Muntele Athos vor trebui să iasă astăzi, 19 martie. Intrarea muncitorilor sau a altor persoane într-un scop specific va avea loc numai pe baza unei cereri motivate către Sfintele Mănăstiri și cu permisiunea specială a Sfintei Epistasii (organul executiv al Sfintei Chinotite).”Într-un comunicat publicat pe pagina Sfântului Munte Athos, se mai anunță așa:

Calugarii de la Muntele Athos se roaga pentru pandemie
Calugarii de la Muntele Athos, in procesiune cu moastele

”Deși în urmă cu o săptămână Sfânta Chinotită anunțase că Muntele Athos rămâne deschis în orice vremuri, părinții au fost nevoiți să revină asupra deciziei din cauza situației cu care se confruntă Biserica Greacă (slujbele religioase sunt suspendate până la sfârșitul lunii martie), coroborat și cu comunicatul Patriarhiei Ecumenice (mănăstirile vor continua să ţină slujbe religioase regulate pentru comunităţile lor monastice). Dacă Athosul nu mai primește pelerini pentru moment și mănăstirile își închid porțile, nimeni nu intră și nu iese, fiind ca „în familie”, părinții pot să slujească Sfânta Liturghie în continuare, cea care încă mai ține lumea. Sfântul Munte Athos ajută mai mult omenirea astfel.”

De asemenea, pelerinajele vor fi reluate după perioada de restricții. ”Nădăjduim să trecem repede și cu bine peste această încercare și să ne bucurăm din nou de darurile duhovnicești ale Athosului. Maica Domnului să ne acopere pe toți cu cinstitul său acoperământ!”, anunță părinții de la Muntele Athos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *