Rețetă de chifle de la Iulian Niculae alias Jul, prezentator TV, actor și MC evenimente a făcut pâine de casă, chiar și chifle, după ce a avut norocul să găsească drojdie. Și pentru că multe persoane l-au întrebat cum se fac chiflele, ne-a oferit rețeta în exclusivitate.
Pentru pâine din faină albă, respectiv chifle, Jul a folosit următoarele Ingrediente:1 kg de făină tip 6502 pliculețe de drojdie uscată (14gr) (eu lucrez doar cu drojdie uscată )15 gr de sare10 gr de zahăr600 ml apă călduță100 ml ulei floarea soarelui sau măsline
Opțional50gr semințe de floarea-soarelui crude50gr semințe de crude50gr de semințe de susan (pentru „față”)Un ou
„Se pun toate ingredientele uscate într-un vas în care se pot amesteca bine, fără a da pe margini și fără semințele de susan. Se înglobează bine, totodată făcând-se și aerarea necesară creșterii. Se face un „cuib” în mijloc in care se toarnă apa călduță și se începe frământarea cu mâna bine spălată, dar cu mâna. Nu folosiți spatule, linguri, palete dacă vreți ca aluatul să se amestece și să se aereze bine. La final se toarnă uleiul și se înglobează bine.
Aluatul trebuie să aibă o consistență medie, să nu se deformeze, să se lase, să rămână ferm, dar nu tare pentru că riscăm să iasă o pâine „beton”. După aceasta lăsăm aluatul să crească, în același vas în care am frământat, până aproape își dublează volumul. Apoi începem să modelam pâinea sau chiflele care se fac în funcție de preferințele fiecăruia. Eu fac chiflele de 50gr/bucată sau pâinici de 150gr/bucată.După ce se modelează se așează pe tava de copt, se ung cu ou bătut și se presară semințele de susan. Se lasă din nou la crescut până își dublează volumul și se introduc în cuptorul gata încins la 220 de grade. Eu coc la cuptor electric pentru că e mai facil de lucrat și de stabilit temperatura și modul de coacere. Se urmărește coacerea până pâinea devine maroniu închis mediu (depinde de fiecare cât o vrea de coaptă) Se scoat din cuptor, se lasă la răcit după care se pun chiflele sau pâinicile în punguțe de plastic și se țin la congelator. Atenție!! Pentru a avea pâine bună la congelator, acestea se pun la congelat imediat după răcire(o oră) și astfel se păstrează frăgezimea și prospețimea. Poftă bună!!”, ne explică Jul.