Mormântul Sfânt de la Ierusalim a fost închis pentru o perioadă nedeterminată.

Intrarea in Biserica Sfanta

Mormântul lui Iisus Hristos de la Ierusalim, Israel a fost închis miercuri după-amiază, 25 martie 2020, din cauza răspândirii coronavirusului. Inițial, decizia a fost luată pentru o săptămână, apoi s-a hotărât ca el să rămână închis pe o perioadă nedeterminată, în funcție de evenimentele pe care le traversăm.

Mormantul ui Iisus de la Ierusalim
Mormantul ui Iisus de la Ierusalim

ÎCu toate acestea, rămâne de văzut când Patriarhia Ierusalimului va deschide iar porțile Bisericii Sfinte, în care se află mormântul Mântuitorului nostru. Până atunci, creștinii din întreaga luem se roagă ca mormântul să fie deschis măcar de Paște, atunci când în fiecare an se coboară lumina sfântă. Se spune că în anul în care ea nu va veni, se instalează Antihristul, conform unor previziuni sumbre.

Mormantul sfant a fost inchis chiar de Buna Vestire

Incă de acum o săptămână, abia prindeau câte un pelerin prin Cetatea Sfântă, preoții de acolo ținând slujbele doar cu câteva persoane, fie doar ei singuri.

Mormntul sfânt mai liber ca niciodată, după răspândirea coronavirusului în lume

Lumina Sfântă

Coloana despicata de Lumina de la Paste de la intrarea în Biserica Sfântului mormânt

In Sambata Mare a anului 1579, turcii au interzis patriarhului si crestinilor ortodocsi sa intre in Biserica Invierii pentru ceremonia primirii Sfintei Lumini din cauza armenilor, care platisera sa fie lasati sa slujeasca acolo. Patriarhul era Sofronie al IV-lea. Era primul an al patriarhatului sau si era lipsit de dreptul de a participa la primirea in chip minunat a Sfintei Lumini. Ramas fara acest drept, patriarhul s-a rugat toata ziua langa o coloana din partea stanga a usii de intrare in biserica. Dupa apusul soarelui, coloana s-a despicat si Sfanta Lumina a izvorat din interiorul ei. Despicatura din colona are o inaltime de 1,20m. Cel mai vechi document care face mentiune de aceasta minune este Codicele Monacensis Graec. 346, manuscris prezent in Biblioteca din München. A fost scris de ieromonahul cretan Acachie in 1634 si este o copie a vechii lucrari a ieromonahului Anania, redactata in 1608. Manuscrisul a fost editat pentru prima data in 1890 de catre Papadopulos-Kerameus in Sankt Petersburg. Iata ce spune ieromonahul Anania despre evenimentul din 1579: „In afara Sfintei Usi, in partea de apus, sunt trei coloane de marmura. Si din coloana din mijloc se spune ca a iesit Sfanta Lumina in vremea de demult. Si este crapata destul de mult si se vede pana astazi. Aceasta minune a aratat-o Dumnezeu in felul acesta: Deoarece se spune ca, in vremea aceea, cei care randuiau pe patriarh nu l-au lasat sa intre inauntru sa faca sarbatoarea Invierii dupa obicei. Coloana despicata de Sfanta Lumina poate fi vazuta si astazi ca marturie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *