doctor
Cine nu a auzit de tragedia de la Sighetu Marmației, de cea de la Constanța sau cea de la Petrila? Sunt doar câteva incidente în care au ars oameni. Pe unii dintre ei, și nu numai,  medicul Vitalie Stan i-a tratat. Cu o experiență vastă în domeniu, Stan a explicat, într-un interviu pentru exclusivnews.ro, ce presupune o arsura grava și dacă medicii noștri au competență să trateze astfel de probleme în spitalele din România.
 
Domnule doctor, aveti o experiența vasta in acest domeniu, spuneti-ne ce este arsura?
 
Doctor Vitalie Stan: Pentru a intelege evolutia unei arsuri, trebuie in primul rand schimbata perceptia asupra pielii. Marea majoritatea populatiei o vad ca un soi de invelis – in relitate, nu este asa. Pielea este un organ foarte complex si, in acelasi timp, este cel mai mare organ al omului. Si, cum toate organele sunt strans interconectate intre ele si dependente unul de altul, asa se comporta si tegumentul in raport cu intregul organism.
O sa amintesc doar cateva din cele mai importante functii pe care le are tegumentul:
–         functia tactila –  impreuna cu vazul si auzul pielea este al treilea mijloc de perceptie care ne ajuta sa comunicam cu exteriorul si sa invatam lumea ce ne inconjoara.
–         functia de aparare – pielea este o bariera intre mediul extern si cel intern si ne apara de tot ce este nefavorabil incepand cu factorii fizici (frig, caldura, radiatii etc..) urmand factorii chimici (gaze, lichide, solide) si pana la factori biologici (virusi, bacterii, funci etc…)
–         ultima dintre fuctiii si anume cea imuna este extreme de importanta pentru ca pielea este cel mai mare organ al sistemului imunitar.
Aceasta descriere sumara a tegumentului ne va ajuta sa intelegem ce se intampla atunci cand suferim o arsura. Vorbim acum doar de arsuri termice. In mare, efectul caldurii asupra celulelor cu care vine in contact este coagularea proteinelor – similar cu ce se intampla cu un ou cand il aruncam in tigaia incinsa. Proteinele coagulate isi pierd functia si celulele devin neviabile. Limita termica pentru celulele umane este in jur de 60ºC.
Acum suntem gata sa intelegem ce se intampla cu organismul uman dupa o arsura. Imediat dupa ce agentul termic a depasit limita critica, proteinele din tegument incep sa se coaguleze si, cu cat temperatura este mai mare si durata mai lunga, cu atat leziunile de arsura penetreaza mai adanc in grosimea pielii.
Cum sunt stadializate arsurile dupa profunzime?
 
Doctor Vitalie Stan: Gradul 1 – este o arsura superficiala, absolut toata lumea a suferit macar odata in viata o asemenea arsura si anume arsurile solare. Se vindeca in cateva zile fara a lasa urme.
Gradul 2 – este impartit in 2 subgrupe A si B. Prima o stim cu totii – atunci cand apar flictenele (popular basici) dupa spargerea acestora pielea se vindeca mai greu, in jur de 10-14 zile dar tot fara urme.. Gradul 2B reprezinta o leziune intermediara in care pielea inca are capacitate de autorefacere dar mult ingreunata si de durata, obligatoriu raman semne.
Gradul 3 – pielea este arsa in totalitate – asemenea arsura nu se vindeca de la sine si trebuie excizata chirurgical si grefata.
Dar gradul nu este singurul factor care influienteaza gravitatea arsurii. Mai este si suprafata. Cel mai simplu se poate aprecia suprafata cu ajutorul regulii lui 9 al lui Wallace, si anume
Cap si gat – 9%
 
Fiecare membru superior – 9% x 2
 
Fiecare membru inferior –  18% x 2
 
Trunchi anterior 18%
 
Trunchi posterior – 18%
 
Organele genitale 1%
 
 
 
Ce șanse sunt? Este un subiect destul de delicat, insa dvs aveti o experienta vasta in acest domeniu, si sunteti in masura sa lamuriti aceste aspect.
Doctor Vitalie Stan: Prognosticul pentru arsuri sub 50%, de gradul 1 si 2, este favorabil, dar daca profunzimea este predominant de gradul 3, este grav.
La  50 – 70 % arsuri pe suprafata corpului,  sansele de supravietuire sunt minime, iar, la cele de peste 70%,  sunt incompatibile cu viata – supravietuirea la asemenea suprafete este rarisima. Daca exista, concomitent, si leziuni respiratorii, pronosticul si sansa de supravietuire scad dramatic si devin exceptii chiar si pentru arsuri de 50% si mai mici.
Afirmatiile acestea le fac in urma experientei de foarte multi ani acumulata la Spitalul de Arsi, din Bucuresti. Datele sunt aproximative si sunt valabile pentru arsuri tratate in tara. In centre de arsuri din strainatate se pot obtine rezultate mai bune,  dar nu spectaculoase. Ce ne lipseste in tara pentru a fi la fel de performanti? Raspuns: conditii de spitalizare. Medici avem, foarte buni si foarte bine pregatiti, avem si cu ce trata….insa nu avem unde. Si, acum o sa ma intorc putin la inceputul articolului si anume la perceptia pielii ca organ interconectat cu restul organelor.
In prima faza, imediat dupa arsura, organismul isi mobilizeaza toate resursele pentru a compensa injuriile devastatoare aduse organismului. Din acest motiv, arsurile mari nu par atat de grave – pacientul inca poate merge, vorbi etc…Dar aceste resurse se epuizeaza foarte rapid si, cu cat suprafata este mai mare si arsura mai profunda, cu atat mai rapid. Asa incat, in cateva zile, toate organele sunt grav afectate si incep sa cedeze valului de toxine care invadeaza organismul din pielea arsa moarta. Si, cand se instaleaza aceasta stare numita insuficienta multipla de organe, pacientul ars mai poate fi tinut in viata exclusive datorita artei si maiestriei reanimatorului. Aceasta etapa poate dura intre cateva zile si cateva saptamani, timp in care pacientul poate in orice clipa sa devina critic si ireversibil pana la deces. Daca reanimatorul reuseste sa stabilizeze pacientul, incepe etapa chirurgicala in care pielea este excizata treptat si inlocuita cu grefe, initial, de la donatori si, ulterior, cu grefe proprii.
Din experienta mea – am vazut doar cativa pacienti cu arsuri peste 70% care au supravietuit. Sunt, însă, și minuni! Ca si paralela cu evenimentele din Clubul Colectiv, imi aduc aminte de accident colectiv la o fabrica de alcool, acum 10-12 ani, cu zeci de victime, explozii din mine – cea mai grava si cunoscuta ar fi cea de la mina Petrila, exploziile de la un club din Sighetul Marmatiei din 2013 unde au fost tratate la Spitalul de Arsi 15 sau 16 persoane arse…. atunci am pierdut doar un singur pacient din pacate. Dar, asa volum mare de pacienti arsi intr-un singur incendiu nu cred ca a existat dupa Revolutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *