Originar din China, fructul kaki la prima vedere seamănă cu o roșie. Este foarte bogat în calorii, calciu, fosfor, potasiu, fier și vitaminele A, B, C. Conține o cantitatea mai mare de potasiu decât bananele și este recomandat chiar și în timpul sarcinii. Să cunoaștem cele 11 motive ca să mănânci fructul kaki.
1. Ajută la producerea de celule roșii din sânge
Acest lucru se datorează prezenței cuprului în acest fruct. Cuprul ajută la absorbția corectă a fierului, care stimulează în mod natural creșterea hemoglobinei.
2. Bun pentru durerile de stomac
Face parte din alimentele alcaline, care ajută la scăderea nivelului de aciditate din organism. Fibrele sunt esențiale pentru infecțiile gastro-intestinale. Acest fruct poate diminua problemele legate de constipație, diaree sau balonare.
3. Un bun prieten pentru pierderea în greutate
Un fruct kaki cântărește în medie 168 de gr și oferă doar 31 de gr de carbohidrați. Este în totalitate lipsit de grăsimi și reprezintă un mod gustos de a urma o cură de slăbire cu acest fruct.
4. Combate infecțiile și inflamațiile
Este o rezervă bogată de fitochimicale asortate – catechine și antioxidanți polifenolici. Catechine este un agent puternic cu proprietăți antiinflamatorii și anti-infecțioase. De aceea, un consum regulat de kaki ne poate apăra împotriva infecțiilor.
5. Kaki este un fruct bun pentru diabetici
Cei care suferă de diabet sunt predispuși spre un consum mare de alimente. Kaki este un aliment pe care îl pot consuma cu regularitate, fără riscul alergiilor sau a îngrășării. Kaki ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la inducerea senzației de sațietate.
6. Bun pentru hipertensivi
Expunerea zilnică la excesul de sodiu din alimente poate declanșa hipertensiunea arterială. Kaki, posedă un nivel scăzut de sodiu și de aceea poate fi utilizat ca o parte importantă într-o dietă echilibrată.
7. Întărește imunitatea
Fiind o sursă bogată de vitamina C, fructul kaki consumat periodic poate contribui la consolidarea nivelului imunității. Acesta acționează ca un scut împotriva răcelilor și a gripei, precum și a diverselor infecții pulmonare cum este astmul.
8. Crește nivelul de energie
Ca orice alt fruct, kaki reface depozitele energetice ale organismului datorită conținutului bogat de nutrienți. Kaki stimulează activitatea creierului și de aceea este recomandat în perioadele de suprasolicitare intelectuală și de convalescență, deoarece alungă oboseala și revigorează întreg organismul.
9. Contribuie la lupta împotriva cancerului
Frunctul kaki este plin de antioxidanți, care stopează efectele radicalilor liberi. Aceștia, previn mai ales modificarea și deteriorarea celulelor ADN și dezvoltarea cancerului. Prezența vitaminei A și a acidului beulinic cresc capacitatea acestui fruct de a combate cancerul și tumorile maligne. Din acest motiv, nutriționiștii includ acest fruct pe lista alimentelor care previn apariția cancerului.
10. Întinerește aspectul pielii
Bogat în vitaminele de care pielea are cea mai mare nevoie, fructul kaki face parte din acele alimente utilizate în cosmetică, dar și în alte preparate naturiste. Kaki este indicat mai ales pentru pielea uscată, arsă de soare, ridată cu fermitatea pierdută.
sursa: wsm.md