11245264_10207410898859067_1716411297_n11121958_10207410898739064_1028201995_n

Despre ea s-a spus mereu că are cea mai frumoasă privire din cinematografia românească. Actrița Manuela Hărăbor a jucat în zeci de filme, însă, în prezent este învăluită în discreție, găsindu-și refugiul în Credință.

Românii o știu, în special, pentru rolul din Filmul „Pădureanca”, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Puțini știu, însă, cum a ajuns în cărți pentru acest rol. „Nici până acum nu știu de ce eu. Știu că am dat nenumărate probe de film, am fost chemată de foarte multe ori, în decurs de două luni. Știu, în același timp, că foarte multe actrițe tinere – studente sau chiar absolvente de Teatru, dăduseră probă. Știu că era o căutare foarte intensă pentru rolul principal. Nu știu de ce, până la urmă, s-au oprit la mine. Cred că am fost ultima venită… Acum, uitându-mă în urmă… poate că aveau nevoie de acea inocență pe care ți-o dă neintrarea în meserie. Eu nu aveam studii de teatru, știam doar așa, din intuiție, ce se face la un film. Probabil că s-a căutat acea naturalețe care apare și în scrierea lui Slavici”, mărturisește actrița, adăugând că nu o deranjează că astăzi lumea o asociază în special cu acel rol, deși cariera sa a mai notat pelicule de succes: „Îmi place că mi se spune în continuare «Pădureanca», chiar dacă sunt cu treizeci de ani mai bătrână”.

Manuela Hărăbor este una dintre personalitățile care luptă pentru ca România să nu discrimineze persoanele cu autism, dând ca model chiar exemplul personal: „Problema de sănătate pe care o are Andrei, fiul meu, este un fel de scut împotriva celorlalte rele de care ne izbim în viața de zi cu zi. Andrei are un suflet atât de sănătos și atât de curat! Dacă pot să spun că cineva m-a apropiat de Dumnezeu și de Credință, dincolo de oamenii și de întâlnirile pe care le-am avut în viață în perioada de după ce am devenit mamă, a fost chiar Andrei”. Întrebată cât timp i-a luat să poată spune cu seninătate, la televizor: „Băiatul meu are autism”?, frumoasa actriță a răspuns: „N-am avut nici un fel de greutate să spun asta. Problema a fost că nu am știut eu, foarte mulți ani, despre ce este vorba. El a fost diagnosticat destul de târziu, la cinci ani. A urmat o perioadă de căutare a unei terapii aproape inexistentă în perioada 1995. Am avut marea șansă să mă întâlnesc atunci cu singurul medic psihiatru care se ocupa de terapia copiilor cu autism, doctorița Urziceanu. Și am avut șansa ca în echipa ei să fie niște terapeuți absolut extraordinari”. Terapia avea să dea rezultate, însă fiul ei i-a spus „mama” prima dată, la vârsta de cinci ani: „Am avut o plecare scurtă în Statele Unite și, când m-am întors, m-a așteptat în aeroport, împreună cu sora mea, și mi-a spus: «Bine ai venit acasă, mami!»”. A fost cadoul suprem pentru mine!”.

Întrebată dacă Andrei are o legătură cu tatăl său, actrița a precizat doar că: „Sunt suprema persoană din viața lui, tatăl lui ne ajută financiar”. Acum, Manuela Hărăbor este căsătorită cu omul alături de care a redescoperit iubirea: „În primul rând, am intrat în această căsnicie așa cum ar fi fost bine să intru, de la bun început. Mi-aș fi dorit să am o singură căsnicie, binecuvântată de Dumnezeu. Dar nu a fost să fie, atunci. Nu am știu eu, nu a știut primul meu soț… Mă bucur că m-am întâlnit, în urmă cu câțiva ani, cu omul acesta și că încercăm în fiecare zi, chiar dacă nu ne e ușor, de fiecare dată, să mergem mână în mână. Să mergem mână în mână atâția ani cât ne va da Dumnezeu pe Pământ”…

Declarațiile au fost făcute în cea mai nouă emisiune a postului de televiziune Trinitas TV – „Să cultivăm recunoștința”, emisiune prezentată de Eveline Păuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *