george emil palade

Premiile Nobel au fost create prin testament de catre omul de stiinta suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. Dupa moartea sa a fost intemeiata o fundatie care din veniturile de pe urma inventiei sale sunt oferite anual premii celor care in anul precedent au adus cele mai mari servicii umanitatii.
Premiul Nobel reprezinta astazi recunoasterea suprema pentru fizicieni, chimisti, economisti, medicinisti, scriitori si diplomati. Premiile Nobel sunt decernate de Academia Regala de Stiinta din Suedia (pentru fizica, chimie si economie), Institutul Karolinska (pentru medicina), Academia Suedeza (pentru literatura) si 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei (pentru pace).

De-a lungul timpului, patru persoane nascute in tara noastra au obtinut premiul Nobel. Va prezentam mai jos romanii care au obtinut prestigiosul premiu.

paladeGeorge Emil Palade. Omul de stiinta roman este prezentat in enciclopediile lumii ca „om de stiinta american de origine romana”. A obtinut premiul Nobel pentru fiziologie si medicina in 1974 pentru „Descoperiri privind organizarea  functionala a celulei ce au avut un rol esential in dezvoltarea biologiei moleculare moderne”. Este cunoscut in domeniul medicinei ca specialist in biologie celulara.
S-a nascut la Iasi in 1912 intr-o familie de intelectuali. A absolvit Facultatea de Medicina a Universitatii din Bucuresti  in 1940. In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial a servit Corpul Militar al Armatei Romane. In anul 1946 se casatoreste cu Irina Malaxa, fiica industriasului Nicolae Malaxa.  A emigrat cu sotia in Statele Unite ale Americii, unde s-a angajat ca cercetator la Universitatea Rockefeller din New York.
De retinut este ca George Emil Palade nu a obtinut singur premiul Nobel. El a facut parte dintr-o echipa de cercetatori din care mai faceau parte Albert Claude si Christian de Duve.
Regimul comunist din Romania a minimilizat succesul lui Palade, deoarece acesta era numit tradator pentru ca a emigrat in Statele Unite. Pana in 1990, cei mai multi dintre romani nu stial de Nobelul romanesc al lui George Emil Palade. Omul de stiinta moare in 2008 in Statele Unite la varsta de 96 de ani.

moraruIoan Moraru. A primit Premiul Nobel pentru Pace in 1985. Premiul i-a fost acordat impreuna cu alti doi participanti, americanul Bernard Lown si rusul Mihail Kuzin. Cei trei au constituit organizatia International Physicians for the Prevention of Nuclear War (Medicii lumii pentru prevenirea razboilui nuclear). Este singurul roman care la momentul decernarii premiului Nobel traia in tara.

Moraru a absolvit Facultatea de Medicia din Cluj. A lucrat peste 30 de ani ca cercetator in domeniul anatomiei patologice. A indeplinit de-a lungul vietii mai multe functii importante: a fost directorul Institutului de Medicina Legala „Mina Minovici” din Bucuresti, secretar general si apoi ministru adjunct al Ministrerului Sanatatii. Ioan Moraru a decedat in 1989 in Bucuresti la varsta de 62 ani.
Ca si in cazul lui George Emil Palade, comunistii nu i-au pretuit performanta. In timp ce rusul si americanul au fost ovationati in tarile lor, Moraru a ramas un anonim, deoarece conducerea nu vroia alte somitati in tara in afara de Elena Ceausescu.

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *