Ultima ediţie din sezonul 18 al emisiunii îi este dedicată maestrului Nicolae Botgros, ca un preambul la ziua sa de naştere. La petrecere vin familia, prietenii, dar şi… Floarea (Maria Buză), întoarsă din Spania! Iuliana Tudor ne aşteaptă pe 14 ianuarie, la ora 21.10, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 Considerat un adevărat „magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare româneşti în întreaga lume. El însuşi fiu de lăutar, Nicolae Botgros şi-a legat pentru totdeauna numele de cel al Orchestrei Lăutarii din Chişinău, pe care o conduce de aproape 40 de ani. Pe 14 ianuarie, Iuliana Tudor îi dedică celui care i-a fost alături ani în şir în platoul O dată-n viaţă ultima ediţie din acest sezon a emisiunii, sezon ce a cuprins o serie de întâlniri sub umbrela „TVR 60”. Iuliana Tudor invită toţi prietenii emisiunii la o avanpremieră a zilei de naştere a maestrului, aniversat pe 25 ianuarie, alături de familia acestuia şi de câţiva dintre cei mai apropiaţi colaboratori, sâmbătă seară, de la ora 21.10, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Invitaţii maestrului Nicolae Botgros sunt solişti alături de care s-a aflat de multe ori pe scenele din ţară sau din străinătate: Mioara Velicu, Adrian Stanca, Niculina Stoican, Sofia Vicoveanca, Nicuşor Iordan, Petrică Mâţu Stoian, Cristian Pomohaci, Ion Paladi, Dana Ivan. De asemenea, maestrului îi este alături familia – soţia, Lidia Bejenaru Botgros şi fiul, Corneliu Botgros. Iar pentru că e vorba de o petrecere cu lăutari, celebra orchestră din Chişinău condusă de maestrul Botgros pregăteşte pentru telespectatorii TVR surprize muzicale din diverse genuri.

Iar cum o asemenea ocazie nu poate fi ratată, însăşi Floarea (actriţa Maria Buză), plecată la muncă în Spania, se întoarce acasă! Ce poveşti are de împărtăşit şi cum o primeşte Gheorghe (interpretat de Marius Rizea), vedem sâmbătă seară, la O dată-n viaţă. Scenetele umoristice prezentate de actori de marcă ai teatrului românesc au putut fi văzute şi în acest sezon. În aşteptarea soţiei sale, Gheorghe a trăit experienţe pline de haz alături de personajele pe care le cunoşteam „din auzite”, despre care cei doi au vorbit de-a lungul timpului: Ţugurlan (Cristian Creţu), Ţugurlanca (Mariana Dănescu), poliţistul satului (Ovidiu Cuncea), învăţătoarea lui Gheorghe (Medeea Marinescu), Niculina (Tania Popa), preotul satului – părintele Corcoduş (Valentin Teodosiu) sau bunica lui Gheorghe (Magda Catone).

În sezonul 18 al emisiunii prezentate de Iuliana Tudor la TVR 1 şi TVR HD, platoul O dată-n viaţă a fost locul întâlnirilor aniversare „TVR 60”. Am sărbătorit cei 60 de ani de existenţă ai Televiziunii Române prin cântec şi imagini document din arhivă, împreună cu mari interpreţi ai folclorului românesc, trăind momente emoţionante şi ascultând poveştile lor legate de TVR.

Şi pentru că cele mai bune petreceri se fac sâmbăta, Iuliana Tudor ne dă întâlnire la O dată-n viaţă şi pe 14 ianuarie, de la ora 21.10, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Despre Nicolae Botgros

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineţ. În 1973 se mută la Chişinău şi este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii. Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S..S. Moldovenească, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul şi violonistul Mircea Oţel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Considerat un „magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii”. Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, precum şi în toate ţările din spaţiul ex-sovietic. În 2010, formaţia „Lăutarii” şi-a aniversat 40 de ani de activitate artistică. De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reuşit să înregistreze doar două albume pentru sine, pe lângă sutele şi chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu diferiţi interpreţi de muzică populară.

 Producător Iuliana Tudor, emisiune de Elise Stan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *