Laureată a premiului Nobel pentru pace pe 1979, care şi-a dedicat întreaga viaţă ajutorării săracilor, bolnavilor şi orfanilor, Maica Tereza este sanctificată de Biserica romano-catolică, duminică, 4 septembrie.
O delegaţie centrală de 12 membri condusă de ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Sushma Swaraj, şi două delegaţii la nivel de guvern de stat din Delhi şi Bengalul de Vest, conduse de Arvind Kejriwal şi Mamata Banerjee, sunt în Vatican pentru a participa la ceremonie.
Maica Tereza, care a murit în 1997, la vârsta de 87 de ani, a fost beatificată în 2003, de fostul papă Ioan Paul al II-lea. Beatificarea, care necesită înfăptuirea unui miracol, reprezintă ultima etapă înainte de sanctificare.
Membrii familiei acelui bărbat s-au rugat în faţa Maicii Tereza, iar el s-a vindecat, spre surprinderea medicilor, care nu au putut să explice acea vindecare miraculoasă.
Un purtător de cuvânt de la Vatican a spus că nu deţine informaţii despre anunţul făcut de cotidianul Avvenire.
Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriţă catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929. Maica Tereza este înmormântată în sediul congregaţiei pe care a înfiinţat-o în 1950, Misionarii Carităţii, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioşi. Ordinul Misionarii Carităţii s-a extins mai întâi în toată India şi, apoi, în alte ţări.
După o viaţă întreagă consacrată alinării suferinţelor nevoiaşilor, bolnavilor şi muribunzilor din cartierele sărace din Calcutta, Maica Tereza a primit premiul Nobel pentru pace, în anul 1979.
Maica Tereza a fost beatificată de papa Ioan Paul al II-lea în octombrie 2003, la şase ani de la moarte sa – 5 septembrie 1997.