geniul

Paul Draghiş, elevul băimărean ce a obţinut numeroase medalii de aur şi argint la olimpiadele international de astronomie şi astrofizică, a fost acceptat la şase universităţi de prestigiu din lume. El va studia, din toamnă, la Universitatea Stanford.
Interesant este faptul că cele două materii nu se predau în şcolile din România, decât în centrele de excelenţă. La un centru de excelenţă s-a pregătit şi Paul Draghiş încă din clasa a VII-a, de când a descoperit ce e astronomia. A început doar ca o curiozitate copilărască, după ce profesoara de fizică de la acea vreme l-a îndrumat spre această materie. Acum spune că nu regretă nimic.
”Am mers mai întâi din curiozitate, dar în timp am observat că-mi place, mă descurc, aşa că am continuat să mă pregătesc constant”, povesteşte el. Iar pregătirea i-a fost cu folos, pentru că din clasa a VIII-a începând, an de an s-a calificat la olimpiadele în domeniu până la faza internaţională, de unde a venit cu medalii, cele mai multe de aur. Prima participare, ratată din cauza vârstei Prima participare la o olimpiadă internaţională a fost în clasa a VIII-a, dar aceasta nu a fost şi prima calificare. Acestă reuşită a avut-o încă din clasa a VII-a, de la prima participare la olimpiadă, însă nu i s-a permis să se prezinte a concurs.
”Prima olimpiadă internaţională a fost cea din Kazachstan, când am obţinut argint, în 2011. Eram în clasa a VIII, dar nu a fost o ”veste” chiar aşa mare când am aflat că m-am calificat, pentru că eu mă calificasem şi în clasa a VII-a, în primul an de participare. Din păcate, atunci nu am putut să particip pentru că nu aveam vârsta de participare conform regulamentului. Am fost destul de dezamăgit atunci, însă a fost mai bine aşa, pentru că eram sigur că anul următor voi avea mai multe şanse să iau un premiu mai bun”, rememoreză Paul. Rezultatele au început să vină, an de an la cele două olimpiade, cea de astronomie şi cea de astronomie şi astrofizică, la care a participat constant, ajungând la faza internaţională.
”Au fost şase olimpiade naţionale şi la tot atâtea internaţionale. Până acum am obţinut o menţiune onorabilă şi un premiu III la o probă pentru echipe, două medalii de argint şi trei de aur. Cele de aur în Coreea de Sud, una în Lituania şi una, anul trecut, în România”, spune el. Pe celelate două, de argint, spune că le-a obţinut în Kazahstan şi în Grecia. Şase universităţi de prestigiu se ”luptă” pentru el Motivat de rezultatele bune, nu doar la olimpiade, ci şi la şcoală, Paul s-a decis să-şi încerce norocul la o universitate din străinătate. A aplicat la mai multe, pentru a-şi mări şansele. Spre surpriza lui, însă, toate cele şase universităţi la care şi-a trimis CV-ul l-au acceptat. Trei dintre acestea sunt în Marea Britanie, UCL, Manchester şi Nottingham, Jacobs University din Germania, Bremen şi altele două în SUA, Stanford şi Purdue University. ”Recunosc a fost o surpriză pentru mine că am fost acceptat în aşa de multe locuri. Mă aşteptam să fiu acceptat la mai multe, dar nu chiar la toate”, spune el. Totuşi, s-a decis să plece în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Stanford. Chiar dacă acum se află în febra examenului de Bacalaureat, el nu are emoţii. Şi asta pentru că singura condiţie pe care i-au impus-o cei de la Universitate este, aproape hilar, să treacă clasa. ”Înainte de a aplica am dat un examen SAT, un examen american pe care ei îl consideră ca şi un examen de Bacalaureat. Acum ei nu îmi mai cer nota de la Bacalaureat, pur şi simplu îmi cer mediile de la finalul anului, ca să se asigure că nu am rămas repetent”, mai spune el amuzat.
Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *