fuego 6fuego
Paul Surugiu alias Fuego este un artist îndrăgit, de la cel mai mic, la cel mai mare. Melodiile lui ajung imediat, la sufletul publicului. Şi, dacă ai prilejul să îl cunoşti personal, îţi dai seama că este acelaşi om cald, care aduce bucurie şi pe scenă.
La ceas de sărbătoare, l-am rugat pe Paul să ne răspundă la câteva întrebări şi să ne împărtăşească, câteva din gândurile sale, pentru care îi mulţumim.

Se apropie Paştele. Ce semnificaţie are pentru tine această mare sărbatoare creştinească?
Paștele-i feerie. Paștele are un anumit farmec de poveste. Poartă venirea primăverii și are acea calmitate a vremilor. Pentru mine, e un prilej în plus, prin care pot să mă gândesc, la frumusețea interioară și la felul în care pot lucra la asta și la moralitatea mea. De Paște mă bucur, ca într-o duminică veșnică!

Ştiu că eşti un gurmand. Ai reuşit să ţii post?
Într-adevăr, la capitolul acesta nu excelez. Dar, nici nu mi-am dorit asta. Eu consider postul un motiv pentru a ne hrăni interior, nu neapărat o înfrânare de la anumite alimente. Plus că, sunt permanent pe drumuri, și-atunci mi-ar fi greu să pot face asta.
Credința vine la pachet cu sufletul meu, cu inspirația, cu tot ce mă face să mă opresc o clipă în loc și să spun o rugăciune. Și nu, credința nu e demonstrativă!

Ce faci de Paşte?
Anul acesta îl voi consacra liniștii. Voi căuta liniștea din mine și voi încerca să pun la punct toate detaliile pentru spectacolul TRĂIESC. Voi vedea un film bun, am rămas în urmă cu vreo două luni, voi citi și voi scrie pentru voi. Din a treia zi, reluăm activitatea!

Ce amintiri păstrezi din copilărie, legate de Paşte?
Asociez Paștele, orice s-ar întâmpla, cu mirosul de cozonac rumen și de drob, cu ouăle roșii, cu atmosfera regală, cu pioșenia și cu momentele în care ne distram cu toții, copii fiind , în toată seara de Înviere, după ce luam lumină. Și apoi eu cred că Paștele e despre mulțumire. Despre mulțumirea ta și a celor ce ți-au stat aproape. Așa că eu, chiar dacă acum nu mai împodobesc bradul ca la Crăciun, mulțumesc de Paște pentru tot ce sunt! Prieteni de nădejde, maeștri ai vorbelor, poeți, colegi, profesori, oameni ce mi-au așternut drumul, familie, părinți, compozitori, fotografi, impresari, textieri, jurnaliști, sponsori, tuturor le mulțumesc pentru împlinirea așteptărilor mele. Și nu în ultimul rând, vouă, celor ce mă ridicați, mă iubiți, mă comentați, îmi ascultați muzica și mă păstrați în sufletul vostru. MULȚUMESC!

Te-ai născut in Ardeal. Reuşeşti să mergi de sărbători aici?
În fiecare an ajung acasă. Pentru că acolo e copilăria, pentru că regăsesc, pentru că o revăd pe bunica, care-i singura imagine caldă și plină, înțeleaptă și rumenă din pruncia mea. E oarecum un obicei de la care încerc, să nu mă abat. Cred că oricât am fi de ocupați, de oricât ne-ar solicita lumea pe care ne-am ales-o, nu trebuie să renunțăm la ideea, de a fi alături de cei dragi. Cei care ne-au format și din sânul cărora am plecat!

În unele zone ale ţării se merge la stropit. Băieţii merg să stropească fetele cu parfum… Ai fost şi tu?
Era un obicei, la care nu prea puteam lipsi, în copilărie. Rosteam poezioara și ne plăcea tare rău, că ziua toată n-aveam griji. Legenda spune că de mergi în cea de a doua zi de Paște la udat fetele cu parfum, vei avea spor și vei reuși să ai parte de noroc. Și tare îmi mai doream eu să adun norocul către mine atunci!
Nu există ardelean care să nu respecte tradiția. E deja un obicei serios, o stare de fapt și în ani, de la parfumuri simple s-a ajuns la diverse branduri. Cert e un fapt. Că lumea vede în această sărbătoare un motiv de veselie. Iar eu cred că viața e clădită pe zâmbet din zâmbet. Că orice hop e de trecut, dacă-i călăuzit de optimism, iar rațiunea poate fi cosmetizată, dacă ai cu tine răsul și voia bună.

Spuneai că bunica ta ar fi vrut să devii preot, şi nu artist. Regreţi? Dacă ar fi să alegi din nou, pe ce drum ai păşi?
Nu regret nici o acțiune, nici o decizie, nici o etapă prin care am trecut. Am mai povestit despre felul în care mă vedea bunica mea, cea care m-a crescut până la vârsta de 10 ani. Dar n-am spus niciodată motivele. Ei bine, pe lângă toate, bunica mea, care era o femeie de ținut minte, un basm de povestit o viață, își dorea ca eu să fiu respectat. Se uita la mine și spunea că voi ajuge om mare.
Mă vedea preot, pentru că ea credea că aceștia impun, prin ținută și profesie, respect, iar oamenii au cu adevărat o apreciere deosebită pentru ei. Iată că, dându-mi seama că nu e drumul potrivit pentru mine, am renunțat la idee, dar am reușit să-i îndeplinesc visul bunicii mele. Nu mai e cazul să mă gândesc la ce-aș face dacă aș porni iar de la zero. N-am vocații multiple. Știu și-am învățat să fac artă. Să cânt, să transmit, iar asta mi-a planificat destinul.

Ai cântat vreodată de Paşte pe undeva? Dar în biserică?
Noi artiștii, nu prea avem sărbători tradiționale. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să cânt de Paște, și-am făcut-o cu cea mai mare deschidere, lăsând în plan secund dorința mea de a fi cu cei dragi, căci nu-i nicăieri mai bine decât în mijlocul celor ce-ți sunt grai, îți sunt destin, și anume publicul tău. Într-un an, mi-aduc aminte că am făcut un Paște tradițional ca la carte la o cântare, cântând. Nu știu cum se face de nimeresc de fiecare dată, la manifestări ale oamenilor care știu să petreacă, care iubesc muzica bună și apreciază arta.
Copil fiind, mergeam împreună cu bunica mea și cântam la strană, imaginându-mă pe scenă. Sigur, muzica bisericească are un alt registru, iar muzicalitatea sa m-a atras întotdeuna, fiind cu adevărat un gen, care-ți poate forma tehnica vocală. Când am crescut și am venit în București, am format, aproape un an, un cor la biserica catolică din Piața Muncii. Făceam repetiții și ne doream să fim exemplari, în fața celor ce veneau special pentru noi. Cred că acea etapă mi-a șlefuit, oarecum, sensibilitatea, și-am învățat de acolo, că în glas, în tehnică, trebuie să adaugi ceva miere, pentru a putea îndulci sufletele.

Ce mesaj le transmiţi cititorilor?
Bucuria să vă fie țel, și toate zâmbetele să vă luminize, ca într-o biserică a omeniei. Ce-mi doresc mie, nutresc și pentru voi. Așadar, îi punem în ecuație pe cei dragi, lor le adăugăm liniștea. Ulterior venim, după cum e firesc, cu masa îmbelșugată, cu pozitivism și câteva momente în care nimic să nu conteze mai mult decât familia. Muzica de calitate să nu vă lipsească, normal. Aș prefera, dacă prin playlist, adăugați și piesele mele. HRISTOS A ÎNVIAT!

fuego 4fuego 5

Ce surprize le pregătești după această mare sărbătoare?
Nu-mi prea place să stau, la modul cel mai sincer. De fiecare dată, trebuie să întreprind ceva. După sărbători, de pe 20 aprilie plec în turneu național. Ajung în 11 orașe, acolo unde îi aștept pe toți cei ce mă iubesc, atât pe mine, cât și creațiile mele și-ale oamenilor alături de care am colaborat timp de 21 de ani. Astfel, de la Brașov pe 20 aprilie, la Ploiești pe 21 aprilie, , urmând Constanța pe 22 aprilie, Galați pe 23, Focșani pe 24, Iași pe 25, Bârlad pe 26, Bacău pe 27, Adjud pe 28 și nu în ultimul rând Chișinău pe 29 și Bălți pe 30, străbat țara cântându-mă pe mine, spunând publicului de ce-mi place să TRĂIESC.
După turneu, lansez, după aproape 10 ani, un videoclip. Piesa GOODBYE, care mi se potrivește mănușă, promite, reprezentând o poveste despre timp și iubire, despre dezamăgiri și tristeți, despre lucruri firești pe care le trăim zilnic. Dar pentru că mai nou, Facebook-ul e parte din viața mea în mod direct, vă spun că toate informațiile concrete și coerente despre mine, le găsiți acolo.
Am fost ultimul artist care și-a făcut pagină oficială, și m-a prins dragostea de scris, de povestit. Știu că-s atipic și că scriu mult. Dar admiratorilor mei le place asta, iar eu cred că Facebook-ul meu, pe lângă faptul că mă promovează, mă ajută să arăt oamenilor lucruri deosebite, promovând fără doar și poate frumosul, ideiile înalte și muzica.

fuego 3

Foto: Fuego Music Official

6 thoughts on “Fuego: “Toate zâmbetele să vă luminize, ca într-o biserică a omeniei””
  1. Mi-ar placea sa citesc zilnic astfel de interviuri!Fuego este ARTISTUL si OMUL minunat,serios,care-si iubeste si respecta publicul,e cel care face ca fiecare prezenta a lui pe micile ecrane sau in sala de spectacole sa fie ceva special,de neuitat!Pe aceasta cale vreau sa-i urez UN PASTE FERICIT,multa sanatate,impliniri ,putere de munca si sa aiba mereu in jur oameni si prieteni buni,pe masura sufletului sau!

  2. Astept cu nerabdare turneul de primavara a lui Fuego,albumul TRAIESC dar si videoclipul noului hit GOODBYE!!!Sarbatori fericite,Paul!

  3. ”Sarbatori luminate ”,Paul si tot binele din lume ti-l doresc!Esti un artist iubit si apreciat de romanii de pretutindeni dar si un om extraordinar!Te pup de la Cluj si te astept cu un spectacol si aici!!!

  4. sfanta sarbatoare sa ne lumineze calea, Paul iti doresc sanatate impliniri si liniste sufleteasca alaturi de cei dragi. Iti multumim frumos!!

  5. Fuego este poate cel mai indragit artist al momentului.Toate spectacolele lui sunt atat de mult asteptate de catre public,incat salile sunt pline pana la refuz.Felicitari pentru toata munca depusa si pentru felul in care isi respecta admiratorii! Mult succes in turneul ce se apropie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *