Deficitul de progesteron este cel mai des intalnit dezechilibru feminin la toate varstele. Este cauza majora pentru infertilitate, sindrom premenstrual, sani fibrochistici, menstruatii abundente, anxietati, instabilitate emotionala, tulburari de somn sau predispozitie la depresie. In timp poate cauza surplus de greutate, formatiuni canceroase sau endometrioza.
Ce este, de fapt, progesteronul?
Progesteronul sustine metabolismul si regleaza o multime de functii si organe importante in intregul organism. Este un „hormon MAMA” o formula premergatoare pentru alti hormoni importanti, precum cortizolul, principalul hormon de stres. Progesteronul are un rol absolut special in corpul feminin, fiind unul dintre cei doi hormoni principali ovarieni, cu rol esential in fertilitate si sarcina. In acelasi timp, ce nu se stie atat de mult despre progesteron:
- asigura cicluri menstruale echilibrate
- protejeaza tesuturile feminine (in primul rand zona genitala si sanii)
Datorita rolurilor multiple, deficienta de progesteron poate avea efecte drastice!
„Hormoni pereche”: estrogen – progesteron
Progesteronul este „hormon pereche” cu estrogenul. Ca sa intelegem rolul progesteronului, trebuie sa analizam impreuna acesti 2 hormoni. Estrogenul este principalul hormon sexual feminin. Rolul sau este sa stimuleze (prin proliferare) celulele in ovare, uter, trompe, endometru (dar si in intestine, inima, creier, plamani, pancreas, articulatii, piele). Acest rol este indeimplinit in prima parte a ciclului,in timp ce in a doua parte a ciclului femeile au nevoie de progesteron pentru re-echilibrarea efectelor anterioare ale estrogenului. Progesteronul este hormonul calmului, continua procesele incepute de estrogen (de exemplu pregateste mucoasa uterina pentru fecundare) si totodata traseaza limitele sanatoase ale proliferarilor initiate de estrogen (de exemplu opreste cresterea mucoasei uterine). In corpul feminin acesti doi hormoni sunt precum soarele si luna, lumina si umbra, adica de nedespartit. Estrogenul provoaca, iar progesteronul linisteste. In lipsa progesteronului, estrogenul isi va continua rolul de stimulare, cauzand efecte chiar de hiperstimulare: agitatie, iritabilitate, stari negative, migrene, retentie de lichide, crestere in greutate, crestere exagerata a mucoasei uterine (sangerari abundente), tumori… Fara suficient progesteron corpul se afla intr-un „program de continua acumulare si congestionare”, precum o camara in care se tot depoziteaza dar nu se goleste niciodata: cauzand retentie hidrica (edem), acumulare de tesut adipos, sani umflati si durerosi, sangerare abundenta, coagulare crescuta, migrene, tumori si alte directii periculoase.
Progesteronul este singura substanta NATURALA care tempereaza efectul estrogenului! Acesti doi hormoni din corpul feminin trebuie analizati impreuna, precum un dans in doi! Echilibrul dintre acesti doi hormoni este mai important pentru organismul feminin, decat nivelul lor de sine statator!
PROGESTERON – roluri si efecte principale:
▪ „Anti-estrogen” – opreste proliferarea, insa lucreaza impreuna si nu impotriva estrogenului (opreste tensionarea sanilor sau cresterea endometrului peste nivelul optim)
▪ Ridica nivelul oxigenului in tesuturi (vitalitate)
▪ Transforma tesutul endometrial (important pentru menstruatie, nidatie, sarcina)
▪ Sustine transformarea grasimilor in energie (slabire)
▪ Sustine libidoul (sexualitate)
▪ Intretine mucoasele (amelioreaza uscaciunea vaginala, scade incidenta infectiilor urinare)
▪ Stimuleaza cresterea densitatii osoase (pana cand estrogenul doar impiedica reducerea)
▪ In pubertate, participa la dezvoltarea glandelor galactofore
▪ Subtiaza sangele, previne tromboza
▪ Scade retentia de lichide (scade edemul si consecintele sale: glezne umflate, talie si coapse marite inainte de menstruatie, migrene)
▪ Responsabil pentru dezvoltarea placentei
▪ Potenteaza efectul hormonilor tiroidieni (sustine metabolismul avand multiple efecte pozitive la slabire, memorie, vitalitate)
▪ Este puternic antiinflamator (efect pozitiv de exemplu in endometrioza sau pentru articulatii)
▪ Este un antidepresiv natural (nu atat problemele psihice, cat lipsa de progesteron este responsabila pentru gandurile negative, atacuri de panica, anxietati, depresii, depresia post-natala, depresia la menopauza sau in premenopauza)
S-a dovedit insa, ca progesteronul este mult mai important decat credeau candva oamenii de stiinta. Iata organele in care se gasesc receptori de progesteron (si de estrogen):
Test: DEFICIENTA DE PROGESTERON
Daca vrei sa stii cum stai cu nivelul progesteronului, fa testul de mai jos. Bifeaza simptomele pe care le prezinti, aduna punctele si vezi raspunsul ca ti se potriveste.
- bufeuri, transpiratii nocturne
- pierderea controlului vezicii urinare
- modificari ale dispozitiei
- iritabilitate
- crestere in greutate
- lipsa de energie
- stare generala de rau
- uitare
- ganduri negative
- anxietate, agitatie;
- atacuri de panica
- depresie, depresie post-natala, la menopauza
- dureri de cap ciclice, de natura menstruala sau hormonala
- sindrom premenstrual (SPM)
- cicluri neregulate sau din ce in ce mai scurte odata cu inaintarea in varsta
- sangerari abundente si/sau dureroase
- hiperplazie endometriala
- umflare a tesuturilor din cauza retentiei de lichid in zona gleznelor si taliei (1,5-2 kg in plus inainte de menstre)
- sani durerosi sau umflati, mai ales inainte de menstre
- chisturi la sani
- chisturi ovariene
- polipi endometriali
- avort spontan in primul trimestru
- fertilitate scazuta sau infertilitate
- somn sensibil care se intrerupe usor
- stangacie, senzatie de coordonare sau slaba indemanare
- oase fragile
- dureri generale si tensiuni
- cancer la san
- endometrioza
- uter fibromatos
- polip uterin
- polip hipofizar
- sindromul ovarelor polichistice (SOP)
- menopauza precoce
Deficienta de progesteron este una dintre cele mai comune dezechilibre hormonale care afecteaza femeile moderne.
5 sau peste cinci simptome inseamna ca exista o mare posibilitate sa suferi de acest dezechilibru. Citeste articolul pana la capat si iti recomand sa respecti indicatiile terapeutice pentru Deficienta de Progesteron.
3-4 simptome inseamna ca s-ar putea sa ai nevoie de rezolvarea situatiei. Citeste articolul pana la capat si iti recomand sa respecti indicatiile terapeutice pentru Deficienta de Progesteron.
Sub 3 simptome sau daca esti nesigura, merita sa clarifici situatia cu analize suplimentare. Iti recomand o analiza de estrogen si progesteron din sange in ziua 21 a ciclului menstrual, sau programeaza-te la o consultatie.
Cauze
Principalele motive pentru care poti avea un nivel de progesteron scazut:
Premenopauza
Intre 35 si 50 ani numarul ovulatiilor se reduce iar productia de progesteron se reduce in medie cu 75%. (In acelasi timp, nivelul de estrogen se reduce doar cu 50% fata de cel initial)
Menopauza
Incepand de la ultimul ciclu menstrual, ovarele nu mai produc progesteron, (dar in acelasi timp estrogenul se produce in continuare la un nivel redus, si in plus, incepe productia estrogenului in tesutul adipos).
Stres
In fata unui factor de stres indelungat sau sustinut organismul consuma progesteronul si il converteste imediat in cortizol (principalul hormon de stres), acesta fiind precursorul sau (adica hormonul din care ia nastere). De asemenea in stres poate aparea prolactina ridicata (sau datorita adenoamelor hipofizare), care este un hormon anti-progesteron. [vezi articolul Exces de cortizol -> Prolactina ridicata]
Greseli de alimentatie si obezitatea
In lipsa de nutrienti (in special Ca, Mg, Zn) si absorbtia necesara, sau in prezenta unor elemente (brom, fluor, mercur, metale grele) se produce mai putin progesteron si se pierde din cantitatea acestuia inainte de a intra in celula (de fapt, inainte sa-si implineasca rolul). In plus, in obezitate, celulele adipoase sunt mari depozite si producatori de estrogen.
Nutraceutice
Lipsa de minerale si vitamine impiedica productia normala hormonala, cele mai importante: B-urile, Calciu, Magneziu, Zinc si vitamina D3.
Insuficienta luteala
Multe femei produc mai putin progesteron, sau au o perioada mai scurta de productie fata de activitatea normala.
Xenobiotice – xenoestrogeni si estrogeni sintetici
Sunt perturbatori endocrini prezenti in medicamente de tratamente hormonale, anticonceptionale, tratamente de fertilizare in vitro (FIV), majoritatea alimentelor comerciale, produse plastice (jucarii, haine), apa de la robinet, apa din sticla de plastic, produse cosmetice, produse de curatenie, detergenti de haine, lacuri, vopsele, pesticide, insecticide … Xenobioticele reduc nivelul sau impiedica productia de progesteron. Efectele lor dezechilibrante sunt mult mai mari fata de hormonii umani, in plus, sunt afectati in egala masura femeile, precum copii si barbatii. Cunoasterea si reducerea acestor xenobiotice din viata de zi cu zi este esentiala daca dorim sa evitam problemele cauzate de dominanta estrogenica si daca vrem sa ramanem o specie cu capacitate reproductiva!
Deficit de hormoni tiroidieni
Hormonii tiroidieni sunt esentiali in activitatea ovariana si in productia tuturor hormonilor ovariaeni. Odata cu un nivel redus de hormoni tiroidieni va scade si productia de progesteron. Astfel se va crea cerc vicios, unde odata progesteronul scazut, tiroida va fi si mai afectata.
Carti recomandate in tema:
Natural Progesterone – The world’s best kept secret. By Jenny Birdsey.
Natural Progesterone – More secrets revealed. By Jenny Birdsey.
What Your Doctor May Not Tell You About Menopause. By John Lee, M.D. with Virginia Hopkins. Warner Books
What Your Doctor May Not Tell You About Breast Cancer. By John Lee M.D. with Virginia Hopkins. Warner Books
Reglarea dezechilibrelor hormonale – Dr. Sara Gottfried. Editura Litera
Diagnosticarea deficitului de progesteron
Auto-testare
Fiindca deficitul de progesteron afecteaza calitatea vietii in toate etapele, primul pas e sa faci o auto-evaluare prin chestionar.
Analiza din sange
Daca testul a iesit pozitiv insa simti nevoia unei confirmari suplimentare, poti face analiza hormonala in ziua 21 (± cateva zile) a ciclului, calculata din prima zi de sange menstrual rosu. Cere analiza de progesteron + estradiol.
Adu-ti aminte! Echilibrul dintre acesti doi hormoni este mai important decat nivelul fiecaruia in parte. La 7 zile dupa ovulatie productia progesteronului ajunge la maxim, iar atunci, raportul ideal intre progesteron si estrogen este 400:1. Daca nu este la acest nivel, intr-un organism sanatos, raportul este macar 200:1.
Daca ai un ciclu mai lung sau mai scurt de 28 zile, ar trebui sa-ti urmaresti ovulatia si sa mergi la analize exact cu 7 zile dupa ovulatie.
Daca nu mai ai menstruatie de mai multe luni sau daca menstruatia ta este foarte rara si complet neregulata, poti merge oricand la analize.
Atentie! Pentru a stabili raportul intre acesti doi hormoni, unitatatile de masura in care sunt exprimate nivelurile celor 2 hormoni trebuie sa fie identice (sau convertite la unitati de masura identice).
Aceasta analiza este doar informativa, care arata nivelul progesteronului produs de ovare, ci nu nivelul progesteronului efectiv intrat in celula (progesteron activ).
Analiza din saliva
Arata nivelul progesteronului produs activ, progesteronul intrat in celula (in Romania exista doar cateva laboratoare care pot oferi kit pentru proba de progesteron din saliva).
Terapia deficitului de progesteron
Restabilirea echilibrului corect intre progesteron si estrogen este singura modalitate de abordare eficienta! Tratamentul nivelurilor acestor hormoni in mod izolat inseamna supra-eforturi depuse (atat din partea medicului cat si a pacientului) cu rezultate neinsemnate, de moment.
Crema naturala de progesteron este o modalitate sigura si eficienta de tratament la multe dintre problemele asociate cu deficit de progesteron. Tratamentul bine dozat cu crema de progesteron natural poate inlatura simptomele dupa cateva luni. In acelasi timp, este importanta depistarea cauzelor initiale pentru ca vindecarea totala apare doar in cazul excluderii complete a cauzelor generatoare! Pentru clarificari iti recomand cursul Echilibru Hormonal sau consultatia. In majoritatea cazurilor ideale, tratamentul este sustinut cu naturopatie, nutraceutice si stilul de viata: extracte de plante necesare, vitamine si minerale, grasimi sanatoase, stres management, detoxificarea mediului, miscare.
INDICATII TERAPEUTICE PENTRU DEFICIENTA DE PROGESTERON
- Progesteron natural – in faza luteala (zilele 14-28 la un ciclu de 28 zile), doza stabilita in functie de gravitatea afectiunii (consultatie), cale de administrare cutanata (sub forma de crema sau gel, fiind astfel asigurata o absorbtie de ~ 80%)
- Vitex, disponibila sub forma de capsule sau tinctura
Altele:
- Vitamina C
- Alga marina bruna
- Calciu
- Magneziu
- Vitamina B6
- Vitamina D3
Suplimentele si cantitatile sunt orientative si urmaresc recomandarile cele mai recente din medicina functionala. Acestea se aleg in functie de simptome si/sau rezultatele de la analize.
RECOMANDARI DE STIL DE VIATA SI MEDICINA COMPLEMENTARA
Elimina:
- xenoestrogenii din alimentatia si mediul tau inconjurator
- cafea, cofeina, teina, alcool
- noptile pierdute
- faina alba, zahar si grasimi trans
Incepe:
- conectare zilnica cu natura (5 minute in parc, weekend-uri la tara/munte)
- tehnici de interiorizare (meditatie, contemplare, chanting)
- timp petrecut cu cei dragi
Daca ai nivelul de progesteron scazut, ar fi bine sa nu intarzii cu solutionarea! Hormonii sunt cei care regleaza viata pe toate planurile, fizic-mental-emotional, si orice mic dezechilibru in productia lor iti poate afecta sanatatea. Si sa nu uitam ca progesteronul este de baza si esential femeilor.
sursa: life-balance.ro