militari-arad-680x365

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, vrea reintroducerea stagiului militar, iar Parlamentul pregăteşte o iniţiativă legislativă în acest sens, scrie Gandul.info

„Este un proiect foarte bun pentru România, mai ales din cauza situaţiei geopolitice din Uniunea Europeană”, a precizat iniţiatorul legii, făcând referire şi la conflictele din Ucraina şi Transnistria.

România se pregăteşte să introducă, de la 1 ianuarie 2016, stagiul militar pe bază de voluntariat. Este, e drept, doar o iniţiativă legislativă, dar pe care, cel puţin în primă fază, aproape toţi o susţin, în frunte cu ministrul Apărării, Mircea Duşa. Într-o altă lumină, fostul premier Adrian Năstase spune că România, de fapt, se apropie de reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Un ”nu” hotărât spun, cel puţin acum, membrii comisiilor de apărare din Parlament.

”Nu avem infrastructură, nu avem buget, nu avem condiţii”, spun aceştia.

Altfel, poate problema ar fi discutată în alţi termeni, mai ales în contexul conflictelor din Ucraina şi din Transnistria. Pe de altă parte, apartenenţa la NATO ne uşurează problema în cazul unui eventual război, susţine fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Clauza apărării colective, din Tratatul de la Lisabona, face ca România, ca orice alt stat membru NATO, să nu intervină de una singură, ci se va reacţiona în bloc.

”Nu putem discuta în termeni de apărare naţională de unii singuri, ci într-un cadru aliat”, a explicat Dobriţoiu. Se îndreaptă, deci, România spre reintroducerea stagiului militar obligatoriu? Citeşte în articolul Gândul ce spun membrii comisiilor de apărare din Camera Deputaţilor şi din Senat.

La scurt timp după ce ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că este nevoie de reintroducerea stagiului militar, dar pe bază de voluntariat, un deputat PSD a şi depus un proiect de lege în acest sens. Pesedistul Ninel Peia a depus la Parlament, pe 23 iunie, o iniţiativă legislativă prin care tinerii între 18 şi 25 de ani ar urma să se înroleze, dacă vor dori, pe o perioadă de şase luni. Prima astfel de recrutare ar urma să se facă în ianuarie 2016. Printre avantajele pe care le evidenţiază iniţiatorul se numără costurile scăzute pentru instruire, crearea unei rezerve pertinente din care se vor selecţiona viitorii militari angajaţi, integrarea rezerviştilor în economie şi reconversia lor profesională, plus o educaţie prin disciplină a tinerilor.

sursa: voceatransilvaniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *