mucegai

Mucegaiul este inestetic, urat mirositor, dar si foarte periculos pentru sanatate. Tocmai de aceea este important sa iei masuri, imediat ce ai observat ca incepe sa se formeze. Daca nu-ti place ideea de a folosi produse anti-mucegai din comert, iata cateva metode simple, la indemana si eficiente pentru a scapa de mucegai:

1. Aeriseste zilnic!
Mucegaiul se inmulteste in medii umede, asa ca aeriseste de cate ori ai ocazia. Baia este un mediu propice pentru formarea mucegaiului, asa ca are nevoie de atentie. Nu lasa proapele ude agatate in cuierul din baie, deschide larg geamul dupa ce ai facut dus si intinde cortina de la dus pentru a-i permite sa se usuce. Eventual ia-ti un dezumidificator.
2. Foloseste otet
Umple un recipient cu pulverizator cu otet (alb, pentru a evita aparitia petelor) si apoi stropeste zonele afectate de mucegai. Lasa sa actioneze pentru aproximativ jumatate de ora, apoi sterge peretele cu o carpa sau un burete.
3. Foloseste alcool
Nu e nevoie sa investesti intr-o sticla de vodka de calitate. Ba dimpotriva, cu cat alcoolul este mai putin rafinat, cu atat este mai eficient in a distruge mucegaiul. Pune-l intr-un recipient cu pulverizator, stropeste zonele afectate, lasa sa actioneze pentru cateva minute si apoi curata. Daca ti se pare necesar, repeat operatiunea.
4. Foloseste ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este un puternic fungicid natural. Fa o solutie din cateva picaturi de ulei esential de arbore de ceai (nu mai mult de 10-15) si aproximativ 500 ml de apa, amesteca bine (inainte de fiecare aplicare) si apoi stropeste zona afectata de mucegai. Lasa sa actioneze pentru 20-30 de minute, apoi curata zona cu o carpa curata. Repeta de cate ori e nevoie pana peretele devine perfect curat.
5. Foloseste extract din samburi de rodie
Extractul din samburi de rodie este mai greu de gasit, insa functioneaza la fel de bine precum uleiul de arbore de ceai. Combina 20 de picaturi de extract cu aproximativ 500 ml de apa intr-un recipient cu pulverizator, amesteca bine, aplica, lasa sa actioneze, apoi curata. Repeta pana ajungi la rezultatele dorite.
6. Foloseste apa oxigenata
Pune apa oxigenata intr-un recipient cu pulverizator si stropeste peretele. Curata cu o carpa curata, apoi aplica din nou, daca e nevoie. Se poate face si o solutie de apa oxigenata cu otet. Ai grija, doar, sa pastrezi recipientul cu solutia ramasa intr-un loc intunecos pentru ca lumina reduce eficienta apei oxigenate.
7. Foloseste o solutie de apa si bicarbonat de sodiu
Dizolva 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu in 500 ml de apa sau de solutie de apa cu otet, amesteca bine, apoi stropeste zonele afectate de mucegai. Lasa sa actioneze pentru jumatate de ora, apoi curata si repeta, daca e necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *