646x404
Peste 2.000 de crescători de oi protestează în faţa Parlamentului faţă de Legea prin care se limitează numărul câinilor pe care îl pot deţine ciobanii la stâne. Protestatarii au forţat intrarea în curtea Parlamentului, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor.

UPDATE Achim Irimescu, ministru Agriculturii, pentru Digi 24: Sperăm să găsim o soluţie pentru a-i împăca şi pe crescătorii de oi şi pe vânători. Legea a fost adoptată în perioada anterioară venirii Guvernului. Cred că a fost o scăpare. Trebuie să ne aşezăm la masa discuţiilor. Mi s-au părut pertinente părerile oierilor. Să se găsească cea mai bună formulă pentru a linişti spiritele şi să modificăm legislaţia. Am discutat personal cu Nini Săpunaru. Legea prevede ca între 6 decembrie şi 24 aprilie să nu se permită ieşitul la păşunat pe câmp. Trebuie avute în vedere situaţiile în care oierii deţin terenuri. Sunt o serie de aspecte care trebuie modificate. O vom rezolva înainte se sfârşitul anului.

UPDATE Ciobani: „O să mâncaţi poşircă străină în loc de brânză românească!” „O să ajungeţi voi, la oraş, să mâncaţi numa poşircă din aia din străinătate, nu brânză, caşcaval şi caş românesc. Îi nenorocire ce ne-au făcut cu legea asta, nu putem nici măcar să trecem oile de la munte la şes, că trebuie să ne cerem voie de la domnii vânători“, ne-a spus un grup de ciobani veniţi din nordul ţării. „Lupilor, plecaţi acasă / Lăsaţi oile să pască / Pe păşunea strămoşească“, a scandat un alt grup. „La o sută de oi, trebuie cel puţin 10 câini conducători, dresaţi special să stăpânească turma, dar ce ştiu oamenii ăştia cu legea lor? Ştiu numa să dea din gură şi să facă legi pe de-a-ndoaselea“, ne-a spus un cioban din grupul venit de la Călăraşi.

UPDATE: Dragnea îi cere lui Iohannis să solicite Parlamentului reexaminarea Legii vânătorii Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis, marţi, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere să solicite Parlamentului reexaminarea Legii vânătorii. Potrivit unui comunicat de presă, Liviu Dragnea atrage atenţia asupra modificărilor aduse la Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, privind extinderea limitării numărului de câini de la cei care însoţeau turmele, la cei care păzesc stânele. „Iniţiatorii legii au preluat, practic, argumentele vânătorilor, şi anume că prea mulţi câini la stâne afectează animalele sălbatice, dar şi turismul şi vânătoarea. Poate că numărul de câini reglementat prin această lege este unul subdimensionat – dovadă şi protestele ciobanilor -, dar cred că este de datoria noastră să analizăm şi punctul lor de vedere, iar dacă argumentele sunt solide, să procedăm în consecinţă. Pentru că este evident că dezbaterea parlamentară a fost una insuficientă, la momentul adoptării acestor reglementări”, susţine Liviu Dragnea. Liderul PSD susţine că legea este neconstituţională, pentru că interzice păşunatul domestic în perioada 6 decembrie -24 aprilie, pe terenurile pe care le deţin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele proprietate privată.

Citeste mai mult: adev.ro/nzeeuq

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *