72-580x400

Exista o valoare extraordinara in fiecare act de iertare. Te poti ierta pe tine insuti, poti sa-i ierti pe ceilalti si poti ierta chiar si atunci cand nu stii exact pe cine ierti, deoarece iertarea nu are neaparat leagatura cu vinovatia unei persoane. Iertarea are legatura cu detasamentul, cu eliberarea interioara.

Iertarea presupune recunoasterea realitatii potrivit careia ceea ce s-a intamplat, s-a intamplat deja, asa ca nu are rost sa-i permiti persoanei sau evenimentului sa-ti domine tot restul vietii tale. Iertarea vindeca si purifica si-ti permite sa faci un pas inainte. Iata care sunt cele CINCI modalitati prin care poti ierta si prin care poti cunoaste libertatea interioara:

1. Nu mai incerca pentru o vreme

In cazul in care treci printr-o perioada in care incerci din greu, dar perioada in care rezultatele lipsesc, nu mai incerca. Atunci cand te regasesti din nou incercand – pentru a face ceva sau pentru a ajunge undeva – nu interpretezi ceea ce ai si unde te afli ca fiind indeajuns de bun. Aceasta perceptie  de a incerca face ca viata sa fie o lupta fara sfarsit.

Exista o mare valoare in tine chiar aici, chiar acum.  Permite-i valorii interioare sa iasa la suprafata, fara sa fie nevoie sa faci ceva in aceasta privinta. In loc sa incerci sa ajungi intr-un al loc al vietii tale, ofera-le intreaga ta atentie si recunostinta momentelor actuale ale vietii tale. In loc sa crezi ca nu ai ajuns inca acolo unde ti-ai propus,  recunoaste faptul ca esti acolo unde ar trebui sa fii in acest moment.

Da, este necesar sa-ti stabilesti obiective si sa te indrepti in directia corecta, dar nu ignora pasii pe care-i faci in acea directie. Viata nu este o competitie, este o calatorie. Elibereaza-te de criticul interior, iarta-te pentru trecutul tau si permite-i acestui moment sa fie asa cum este.

2. Observa-ti gandurile si emotiile

In cartea sa “Puterea Prezentului”, Eckhart Tolle ne invata sa fim observatorii gandurilor si sentimentelor noastre. Ceea ce sugereaza Eckhart este sa nu incercam sa ne schimbam gandurile – prin recunostinta sau iertare in mod deliberat – ci sa observam gandurile fara a fi prinsi in ele.

Tu esti in cele din urma singurul creator al propriilor tale sentimente. Atunci cand gandurile negate apar in baza experientelor din trecut sau in baza grijilor viitoare, este important sa realizezi ca acestea nu sunt problemele tale, ci problemele mintii fiecarei fiinte umane.

Cu timpul gandurile si sentimentele negative isi pierd din intensitate, iar acceptarea si dragostea isi vor face aparitia in locul lor. Vei incepe sa intelegi ca mintea ta este doar un instrument si ca tu esti cel care isi controleaza mintea, nu invers.

Observandu-ti gandurile fara judecata vei produce o schimbare extraordinara in interiorul tau, o schimbare care se va face simtita in special la nivelul sentimentului de valoare de sine. Asta nu inseamna ca nu o sa mai cunosti experienta emotiilor negative, dar vei cunoaste prin experienta proprie faptul ca sentimentele sunt trecatoare, iar acest lucru te va ajuta sa ierti si sa te eliberezi.

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *