doctornas
Care sunt principalele lucruri de știut despre intervenția de rinoplastie, ne explică doctorul Ion Zegrea, medic specialist de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă.

Ce este rinoplastia?
Rinoplastia este o operație, care poate fi efectuată numai o dată în viață, dacă se efectuează sub expertiza chirurgicală competentă și o înțelegere a conceptului esthetic, potrivit caracteristicilor fiecărui pacient. Rinoplastia este o operație chirurgicală de remodelare a nasului, oferindu-i un aspect mai plăcut, mai armonios. Se poate remodela prin modificarea mărimii lui, eliminarea denivelărilor, schimbarea formei vârfului și a bazei nasului, reducerea deschiderii nărilor sau modificarea unghiului dintre nas și buza superioară. Prin această procedură se pot ameliora, de asemenea, unele dificultăți în respirație atunci când se intervine și asupra septului nazal.
Rinoplastia implică modificarea oaselor si cartilajelor nasului iar acest proces necesita ca pielea nasului să se adapteze la noua formă în timp. Prin urmare, este probabil cea mai artistică procedura efectuată de către medicii specialiști de chirurgie plastică.

Cum se realizeaza interveția chirurgicală?
Procedura este realizata prin inciziile date in ambele nari. Aceste incizii sunt conectate printr-o incizie foarte scurta plasata pe porţiunea de piele ce separa narile, care se numeşte columella. Această mică incizie va rămâne vizibilă, pentru circa 6 săptămâni, ca o linie fină, roşiatică, după care abia dacă va mai fi observabilă.
În timpul acestei proceduri, pielea nasului este separată de structurile de dedesubt şi modificările vor fi efectuate asupra dorsului nasului, cartilajului din vârf şi nărilor. De obicei, nasul devine mai mic şi mai fin, prin indepartarea cartilajului în plus ce constituie “cocoașa” nasului și prin modelarea prin metode ne-distructive a cartilajelor ce formează vârful nasului. Dar, uneori, este nevoie de a adăuga cartilaj sau ţesut osos, pentru a-i creşte mărimea.
La sfârşitul operaţiei, nasul dvs. va fi acoperit de un leucoplast de culoare pielii şi de o mică atelă de material thermoplastic, ce va fi îndepărtată la 7 zile. Câte un tubuleţ mic de silicon va fi aplicat pe fiecare nară, în scopul de a opri orice sângerare şi de a vă permite să respiraţi nerestricţionat, chiar dacă se mai acumulează puţin sânge. Aceste tubuleţe vor fi îndepărtate din nări la 2-4 zile după operaţia de rinoplastie.

Ce ar trebui să știi despre rezultatul acestei intervenții chirurgicale?
Rezultatul rinoplastiei poate fi evaluat, doar la 3 luni după operaţie, iar rezultatul final este vizibil abia la 1 an, deși nasul continuă să se remodeleze și după această perioadă. Pielea se dezumflă treptat şi nasul devine ușor, ușor mai suplu şi mai armonios. Veţi veni la vizita la aproximativ 1 lună, 3 luni și 1 an de la operaţie. La acel moment mai multe fotografii vor fi facute şi vor fi comparate, cu fotografiile făcute înainte de operaţie. Rar, o a doua intervenţie poate fi necesară, pentru a îmbunătăţi şi mai mult rezultatele. În acest caz, procedura suplimentară este mai restrânsă decât intervenţia iniţială.

Nasul contribuie substanțial, nu numai la prima impresie pe care ne-o facem despre o persoană, și în mod ideal nasul nu tebuie să capteze atenția interlocutorului, ci trebuie să se integreze armonios cu celelalte trăsături ale feței. Se poate spune că o operație de rinoplastie este reușită și atunci, când nasul nu mai este elementul dominant al feței, și cedează acest rol, ochilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *