Regele CharlesRegele Charles

Specialiștii sunt de părere că Regele Charles al III-lea nu își dorește funcțiea si că ar putea să abdice în favoarea fiului său, William. El este cel mai în vârstă moștenitor al coroanei care urcă pe tronul Marii Britanii, iar asta ar putea fi o problemă.

Regele Charles al lll-lea este cel mai în vârstă moștenitor al coroanei care urcă pe tronul Marii Britanii, iar unii specialiști consideră că el nu ar putea face față provocărilor care se ivesc și că ar fi mai bine să abdice în favoarea fiului său.

Analiștii respectivi au mai declarat că Charles nu trebuie să uite ca el are deja vârsta de 73 de ani și că domnia lui nu va fi lungă. Acesta are o responsabilitate foarte mare, mai ales de cand mama sa, Regina Elisabeta a murit. Aceștia au mai precizat că cea mai bună decizie ar fi să-i cedeze tronul fiului său mai mare, William.

„În primul rând, timpul s-a scurs în defavoarea lui Charles: acel timp în care el putea să ofere toată energia, având, totodată, suficient răgaz pentru a-și pregăti și dezvolta acțiunile, s-a redus foarte mult. După ce a așteptat întreaga sa viață de adult, până la ce ar trebui să fie pensionarea, să-și ia locul pe tron, Charles trebuie să simtă că nu va avea mult de slujit.

Dacă vreunul din comportamentul său din ultimii 35 de ani poate fi luat drept dovadă, aș sugera că ultimul lucru pe care îl dorește să fie este rege. Nici soția sa, Camilla, nu și-a exprimat mare interes pentru slujba de regină consoartă”, scrie Zulfikar Abbany într-un editorial publicat duminică de Deutsche Welle.

De ce ar fi bine să renunțe Charles la tron

În ultimele decenii, Regele Charles și-a declarat pasiunea pentru mediu, gătit și păstrarea tradițiilor și s-a implicat și în numeroase în activități caritabile. Acesta nu a lăsat de înțeles că își dorește să fie rege. Un alt motiv pentru Charles ar trebui să abdice ar fi că el este obișnuit să spună ce gândește, chiar dacă acest lucru deranjează.

„Se pare că Charles e mai puțin fiul mamei sale decât impune linia de succesiune. Iar asta ar putea să nu fie un lucru rău. Charles încă poate să-i dea frâiele fiului său cel mare, William. În fond, el este regele. Ar trebui să facă ceea ce îi place”, consideră autorul.

Un expert în dreptul constituțional britanic a explicat ca Charles nu putea să renunțe pur și simplu la tron înainte de încoronarea sa. „Legea succesiunii din 1701 prevede că orice schimbare trebuie să fie aprobată de guvern și de Parlament”, a explicat Dr. Robert Morris.

Membru al departamentului de drept constituțional de la University College London, acesta a arătat că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple era nulă: „William însuși nu și-ar dori acest lucru și, dacă ar încerca cineva, nu ar fi fost votată.”

În schimb, Charles își poate păstra tronul câțiva ani înainte de a-l ceda fiului său, consideră expertul.

„Ar fi perfect normal ca regele Charles să vrea să-și asume tronul și să-și îndeplinească sarcinile pentru care s-a pregătit atât de mult. Dar unii ar putea considera că e la fel de normal dacă un bărbat care acum are deja 73 de ani și-a făcut treaba de ceva timp înainte de a-i preda lui William”, a declarat Morris, potrivit Deutsche Welle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *