cela-delavrancea-11 barbu delavrancea iodragos si ionut ion d si ionut ion dolanescudolanescu cu ionut si dragos

Casa din Caimatei în care a trăit şi a murit Ion Dolănescu are o istorie mai puțin știută. Casa pe care se bat de 7 ani de zile cei doi fraţi a fost a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Ştefănescu Delavrancea (1858-1918), a fost una din figurile marcante ale literaturii românești şi nu numai. Pe lângă activitatea literară, Barbu Ștefănescu Delavrancea a cochetat și cu politica, fiind primarul Bucureștiului între anii 1899-1901 și președintele Camerei Deputaților (1899). Ministru al industriei și comerțului(1917). Deputat de Putna, Mehedinți și Vaslui.

Ca avocat de renume, în anul 1902 îi ia apărarea lui I. L. Caragiale, printr-o răsunatoare pledoarie, în procesul intentat calomniatorului Caion.

În anul 1884, Barbu Ștefănescu Delavrancea se întoarce în țară de la Paris, după o perioadă de specializare, și se apucă de construcția casei din Caimatei, după un proiect realizat chiar de el.

Tot în casa de pe strada Caimatei, a locuit după moartea lui Barbu Ștefănescu Delavrancea și fiica acestuia Cella Delavrancea, pianistă foarte talentată și celebră, o figura proeminentă a vieții muzicale românești. A concertat alături de George Enescu și i-a avut ca elevi pe Dan Grigore și Radu Lupu. Aceeași pereți ai casei din Caimatei, se pare că au fost martorii idilei dintre Cella Delavrancea și cunoscutul filozof Nae Ionescu.

În interiorul casei din Caimatei sunt vitralii, sobe din teracotă, uși din lemn scumpe, candelabre, pereții şi tavanul încăperilor îmbrăcat în lemn, iar ușa de la intrare și gardul din fier sunt aduse din Franța chiar de Barbu Ștefănescu Delavrancea.
Pentru ca invitații săi, unul şi unul, nu puțini la număr, să se simtă bine în casa sa, Delavrancea a anenajat o scenă în interiorul salonului de oaspeți, unde performau marii rapsozi ai vremii. În plus, în casă au intrat personalități marcante ale culturii noastre: Brâncuși, Dinu Lipatti, Caragiale, Iorga, Grigorescu, Sadoveanu, Hașdeu, Alecsandri, Vlahuţă… Mulți din ei îndrăgostiți de fata lui Barbu, Cella Delavrancea şi veneau să o asculte cântând, la petrecerile din Caimatei.
Ion Dolănescu a urmat parcă pașii lui Delavrancea, deschizând larg ușile casei din Caimatei, celor mai sonore nume ale vremurilor sale, cu voie bună și muzică de calitate. Regretatul artist a cumparat casa lui Delavrancea de la un nepot al acestuia, de profesie frizer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *