Bei și nu știi ce bei. Adică… tu esti convins că bei sau le dai copiilor tai lapte, incercand sa sustii familiei tale o alimentatie sanatoasa si când colo, lichidul alb din cana ta este un amestec sofisticat, cu ingrediente care mai de care…
În sfârșit, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC)ne-a ajutat sa aflăm ce bem în loc de LAPTE! Analizele de laborator comandate de ANPC au scos la iveală faptul că piaţa românească de lapte are grave probleme in privinta calitatii produselor,probleme care la rândul lor, pot crea mari neplăceri sanatatii consumatorilor.
Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost găsit neconform. Sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf , toate se găsesc din plin în laptele din comerţ, după cum anunță evz.ro.
Conform datelor puse la dispoziţie de ANPC, în cadrul unui control naţional privind laptele de consum s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale – au conţinut greşit, eticheta este eronată, depozitarea improprie etc.
„E greu de rezistat tentaţiei de a scoate un ban în plus”
Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleacă de la folosirea apei tratată cu aditivi şi cu alte substanţe.
„Din zece litri de lapte, dacă se adaugă unul de apă se obţin 11 litri de produs care vor fi vânduţi, deci un profit mai mare. La cantităţi de câteva tone, profitul scos cu apă este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentaţiei de a scoate un ban în plus”, precizează Cristina Parfene, inginer în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Seu, untură de porc, adaos de amidon
Așa cum susțin specialiștii, alte substanţe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale şi seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc şi emulgatori. Această metodă se foloseşte pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă.
„Laptele contrafăcut astfel poate fi depistat când grăsimea nelactată se separă sub anumite forme, iar mirosul şi gustul sunt ale grăsimii adăugate”, dezvăluie inginerul în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Pentru a masca diluarea sau smântânirea se mai foloseşte sare, adaos de amidon (făină de grâu sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu făină se poate verifica cu o picătură de tinctura de iod. Dacă apare o pată albastră, laptele nu e autentic.
„Diluarea este realizată atât de marii procesatori, care pot ascunde mai uşor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cât şi de micii fermieri când îşi vând lapte direct la populaţie sau la marii procesatori”, ne mai explică specialistul.
„Orice produs falsificat nu este bun pentru sănătate”
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie, avertizează că laptele contrafăcut este o problemă pentru sănătate.
„Orice substanţă care în mod normal nu se află într-un produs natural nu ne face bine. Nici sarea, nici aditivii sau alte substanţe nu sunt benefice. Apar dureri de stomac, se produce hipertensiune arterială şi multe alte probleme care pe termen lung pot deveni grave”.
IMPORTANT: conform studiilor realizate de Instiutul Naţional de Statistică, fiecare român consumă în medie puţin peste şase litri de lapte în fiecare lună, 200 de ml pe zi.
„La cantităţi de câteva tone de lapte, profitul scos cu apa care se adaugă este foarte mare.“, avertizează CRISTINA PARFENE, inginer în domeniul procesării lactatelor.
sursa: frunza-verde.ro
BUN, daca sunt jigodii, sa dea in vileag toate brandurile care ne-au furat.
Cea mai buna amenda este insasi poza cu produsul ca sa ii lovim acolo unde ii doare. In profit !!
De ce nu exista transparenta totala ?!
Nu au fost de acord ANPC sa dea in vileag ce branduri au recurs la aceasta metoda sau acest articol e scris pe genunchi?
Apreciez efortul, dar vreau sa ma opresc din a cumpara lapte de la brandurile respective. Acces la o piata apropiata nu am.
COMPLETARE: Articolul ar trebui sa se cheme „ANPC da in vileag si nu prea…”
Ok, amestecul e nasol. Trecem peste asta. Ce branduri recurg la acel amestec?!
Fara acele nume, nu pot recurge la nici o actiune decat sa iau de la tarani la care am acces rar, logistic vorbind.
Implicit, daca nu pot sa fac nimic in acest sens, e -aproape- degeaba scris articolul.