somon_opt-692x360

Mai multe cercetari efectuate de-a lungul timpului au constatat ca muschiul somonului de crescatorie se deosebeste de cel al somonului salbatic in ceea ce priveste compozitia sa nutritiva. Un ecologist norvegian a determinat ca somonul crescut in conditii artificiale este si imbibat cu otravuri. Ce a descoperit activistul?

Ziaristii francezi, Nicolas Daniel si Louis de Barbeyrak, au studiat timp de cateva luni ce presupune din interior industria pescuitului. Acestia au facut drumuri in Norvegia, Vietnam, Suedia si Danemarca, dupa care au dezvaluit adevarul pe care incearca sa il ascunda industria pescuitului.

In zonele rurale din vestul Norvegiei, acolo unde exista mai multe ferme piscicole angajate in cresterea artificiala a somonului, jurnalistii l-au intalnit pe norvegianul Kurt Oddekalvom, activist, ecologist si fondator al Societatii Norvegiene pentru Ocrotirea Naturii. Ecologistul duce o lupta inversunata impotriva fermelor ce se ocupa de cresterea artificiala a somonului, dezvaluind detalii socante despre activitatea acestora.

„In Norvegia, situatia privind cultivarea pestelui este catastrofala. La o ferma atat de mica creste un numar atat de mare de peste, 2 milioane de unitati de somon. Pestele se imbolnaveste, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatica si anemia infectioasa a somonului a capturat toata Norvegia. insa, acest lucru este tainuit de consumatori”, spune Kurt, conform unica.md.

Activistul are colectate probe, inregistrari video, care arata cum muncitorii de la crescatorii toarna in apa un pesticid puternic cu efecte neurotoxice.

„Ei insisi trebuie sa poarte masti si costume de protectie, ca sa nu fie afectati de substantele chimice destinate curatarii rezervoarelor de apa de paraziti. Astfel, somonul se imbiba cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea ameninta sanatatea consumatorului. Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume, si asta in conditiile in care industria pescuitului ocupa al doilea loc dupa venituri in Norvegia’’.

Pe fundul lacurilor pline cu apa de ploaie se gaseste un reziduu de 15 m incarcat cu bacterii, resturi de furaje putrede si substante chimice care sa distruga parazitii. Nivelul de contaminare este foarte inalt. Substante toxice, excremente de peste… Fundul marii este complet distrus, e ca o fabrica de gaz. Bule de metan si pesticide identice unor atacuri cu gaze’’, relateaza Kurth dupa ce a folosit camere subacvatice spion pentru a filma.

O alta problema a pescarilor norvegieni este asa numitul paduche de peste, ce paraziteaza pe corpul pestelui si il ucide.

,,Paduchele intre timp devine rezistent la chimicale asa incat pescarii sunt nevoiti sa foloseasca pesticide tot mai puternice, iar acest lucru se reflecta negativ asupra pestilor. 50% din puietul de cod de la ferme se naste cu mutatii genetice. Pestii nu pot sa inchida gura. Aceasta mutatie genetica nu dispare timp de opt generatii. Consumatorul cand vede un peste ca acesta, nu doreste sa-l manance, daca insa i se taie capul, nimeni nu observa”, mai spune el.

„Acest lucru nu ar trebui sa existe, carnea somunului are consistenta elastica. Dupa cum stiti, somonul salbatic are 5-7% grasime, iar cel crescut artificial tocmai 15-34% grasime. si toate toxinele se acumuleaza in tesutul adipos. in consecinta, acest peste devine cel mai toxic din lume”, subliniaza ecologistul.

La randul sau, toxicologul francez Jerome Ryuzzen confirma declaratiile ecologistului.

„Intr-adevar, gradul de contaminare a somonului a crescut foarte mult. Este de 5 ori mai nociv si toxic decat orice alte produse. Aceste toxine ar trebui sa fie evitate in consum, pentru a reduce riscul de expunere a organismului’’, a subliniat toxicologul.

sursa: caplimpede.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *