Alaptarea la san, una dintre cele mai frumoase experiente alaturi de bebelus, depinde in mare masura de alimentatia mamei. Daca ai grija de meniul tau zilnic, iti vei putea creste lactatia, vei imbunatati calitatea laptelui si vei avea grija de sanatatea bebelusului, consumand alimentele potrivite si evitand alimentele care pot provoca alergii sau pot suprasolicita stomacul bebelusului.
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Alimentele permise in timpul alaptariiIn primul rand trebuie sa consumi multe lichide. Laptele matern contine 87% apa si este foarte posibil sa ti se faca sete in timpul si dupa alaptare. Este recomandat sa bei 8-10 pahare cu apa pe zi. Urmareste ca valoarea calorica a alimentatiei zilnice sa fie putin mai mare decat cea obisnuita, in jur de 2200 kcal.
Sursele de calciu sunt indispensabile! Daca nu iti asiguri necesarul de calciu prin alimentatie sau cu ajutorul unui supliment natural, copilul va suferi si el din cauza lipsei de calciu sau nu va avea incotro si prin alaptare isi va procura calciul chiar din dintii si oasele tale, slabindu-le rezistenta. Cand chiar si sursele tale se vor diminua semnificativ, copilul poate suferi de rahitism.
Dintre sortimentele de paine, alege sa consumi painea cu seminte in aluat si pe coaja deoarece este bogata in fibre, vitamine si microelemente care imbunatatesc tranzitul intestinal si peristaltismul intestinelor atat pentru tine cat si pentru bebe. Afla ca organismul micutului are nevoie si de grasimi (vegetale si animale), pe care trebuie sa le iei din lapte, iaurt, unt, smantana, branza de casa, margarina, ulei si carne. Evita carnea grasa! Prepara-ti cat mai multe alimente la cuptor, pe gratar sau fierte. Ideal este sa urmaresti si sa respecti echilibrul piramidei alimentelor . Alimentele interzise in timpul alaptariiIn primul rand, evita mancarurile grase, prajelile, alimentele afumate, maioneza si ciupercile! Acestea sunt alimentele care pot modifica foarte mult consistenta, calitatea si siguranta laptelui matern. De asemenea, medicii iti recomanda ca in timpul alaptarii sa nu consumi conserve, mezeluri, fructe de mare, fructe exotice, cafea, cacao, ciocolata si pepene. Evita alimentele bogate in carbohidrati usor asimilabili (macaroane, paste, chifle si produse de patiserie).
Mai mult aici. |