cinaceadetaina_97163000
În Joia Mare se face ultima pomenire a morţilor din Postul Paştelui şi are loc Denia celor 12 Evanghelii.

Ultima zi de joi din Postul Paştelui este cunoscută şi în lumea bisericească, şi în tradiţia populară ca Joia Mare, Joia Patimilor sau Joia Neagră. Creştinii ştiu că în această zi Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi, oferind tuturor o pildă de smerenie. În aceeaşi zi a avut loc Cina cea de Taină, iar în noaptea ce i-a urmat a fost rostită Rugăciunea cea mai presus de fire, în grădina Ghetsimani, şi a fost vândut Iisus de către Iuda.

În trecut se spunea că Joia Mare este termenul până la care femeile trebuie să termine de tors cânepa. Există credinţa că în această zi nu este bine să dormi, căci cine doarme în această zi Isus va fi leneş tot anul. Femeile care vor dormi vor fi pedepsite de Joimăriţa (stăpâna zilei de joi) şi nu vor avea spor la lucru tot anul. Joia Mare mai este considerată o zi binefăcătoare, dar şi o apărătoare a morţilor. În tradiția populară sSe spune că în Joia Mare vin morţii la vechile lor locuinţe, unde stau până în sâmbăta premergătoare Rusaliilor. De aceea, în multe gospodării, în această zi se aprind focurile pentru ca morţii să se poată încălzi.
Toate slujbele, pomenirile şi parastasele care au început în prima sâmbătă a Postului Mare trebuie să se încheie în Joia Mare, când se dau de pomană colivă şi colaci. Joia Mare este ultima zi din Postul Mare în care se pomenesc morţii, iar în unele zone mai este cunoscută şi drept Ziua Morţilor.
Tradiţia populară stabileşte pentru această zi şi ritualul înroşirii ouălor de Paşte, iar în lumea satului încă se mai vorbeşte despre nunta urzicilor, adică înflorirea lor.
În decursul Săptămânii Mari sunt trei privegheri la biserică şi cea mai însemnată e în noaptea de joi, când se citesc toate cele 12 Evanghelii. În multe locuri, fetele care merg la slujba religioasă iau o sfoară şi fac câte un nod după ce se citeşte fiecare evanghelie. Sfoara astfel înnodată le va ajuta să-şi viseze ursitul, dacă va fi pusă sub perna pe care se va odihni tânăra.
De asemenea, din Joia Mare şi până în ziua de Paşte nu se mai trag clopotele la biserici, ci doar se bate toaca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *