11091283_847284878641668_5568682496994442173_n
Crestinii ortodocsi sarbatoresc la 25 martie, Buna Vestire, in calendarul popular Ziua Cucului sau Blagovestenia. În aceasta zi, cucul are primul cântec, prin care anunţă vestirea primăverii. Buna Vestire marchează momentul în care Fecioara Maria din Nazaret a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său.
Buna Vestire se celebrează în fiecare an pe data de 25 martie, şi este prima sărbătoare din calendarul orthodox, închinată Maicii Domnului. Sărbătorită în Postul Paştelui, este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Hristos, fiind prima dezlegare la peşte acordată de biserică. Legat de aceasta frumoasa sarbatoare, exista o sumedenie de traditii si obiceiuri.
Pe 25 martie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Buna Vestire, sau Este interzis sa dormi prea mult in aceasta zi caci in caz contrar vei fi somnoros de-a lungul intregului an.
1. O alta superstitie spune ca nu este bine sa cauti pasarile de oua in aceasta zi, sau sa le pui sub closca, caci altfel, puii vor iesi schimonositi, cu doua capete, sau se vor imbolnavi.
2. Ouale ouate de Buna Vestire nu se pastreaza si nici nu se consuma.
3. Evita sa te certi in aceasta zi ori altfel, vei avea parte de galcevi de-a lungul intregului an.
4. In unele zone ale tarii, exista obiceiul de a face un foc in curte, in dreptul usii, si a se pune pe langa foc 3 strachini cu apa, sare si paine care mai tarziu sunt date de pomana.
5. In alte parti, conform traditiei, se asaza pe pragul usii, 3 farfurioare cu paine si sare, spre a potoli foamea ingerilor. Acestia, in schimb, vor pazi si veghea locuinta respectiva.
6. Un obicei stravechi din popor spune ca acea craca, pe care a cantat cucul de ziua sa, trebuie taiata si agata la scaldatoarea fetelor, pentru ca acestora sa le mearga bine in dragoste si sa fie placute de flacai.
7. Conform unui obicei din Apuseni, de Buna Vestire se stropesc cu vin radacinile vitei de vie, si cu tuica, radacinile pomilor fructiferi, “amenintandu-i ca vor fi taiati, daca nu rodesc. In acelasi timp, pomii fructiferi se afuma cu canepa si cu tamaie. Se crede ca astfel pomii vor fi binecuvantati prin belsug si vor da roade multe.
8. Chiar daca este zi de miercuri si zi de post din Postul Pastelui, de Buna Vestire este dezlegare la peste. Estebine sa mananci peste in aceasta zi, ca sa fi sanatos si vioi tot timpul anului.
9. Cantatul cucului este important in aceasta zi, iar atunci cand il auzi trebuie sa fii primenit, vesel, cu stomacul si buzunarul plin pentru a avea parte de un an bun, cu noroc, belsug si voie buna.
10. Daca auzi cucul cantand de Buna Vestire dinspre partea dreapta este semn ca, in curand vei primi vesti bune. Daca in schimb, cantecul cucului vine din partea stanga sau din spate, foarte probabil ca vei primi niste vesti care nu vor fi tocmai pe placul tau.
11. Daca auzi cucul cantand de Buna Vestire, si este pentru prima oara, cand auzi cucul cantand, in anul respectiv, atunci este bine sa numeri de cate ori canta pentru a sti cati ani mai ai de trait.
12. Batranii obisnuiau sa creada ca pasarile care se intorc din tarile calde in aceasta zi, sunt intrupari ale spiritelor stramosilor.
13. In anumite zone ale tarii, de Buna Vestire, s-a mai pastrat obiceiul, ca tinerele fete sa puna grau la incoltit in strachini de lut. Daca acesta va incolti si va creste mare si frumos, e semn ca primavara va fi una frumoasa, si ca va conduce catre o toamna imbelsugata, cu roade multe.

One thought on “Traditii şi obiceiuri de Buna Vestire care îţi aduc sanatate şi noroc!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *