isus prima
În Vinerea Patimilor, numită și Vinerea Mare se păstrează o tradiție care îndeamnă enoriașii să ducă flori la biserică pentru Hristos și să treacă pe sub Sfântul Aer ( masă) de trei ori; ritualul amintește cele trei potigniri ale lui Iisus pe drumul Golgotei, când își căra crucea în spate.

Se ține post negru, pentru spor și sănătate un an întreg
Vinerea Mare este cunoscută în tradiția populară și sub numele de Vinerea Seacă, întrucât în această zi, se ține post negru, fără apă și mâncare, în special de către tinerii necăsătoriți. Există credința că postul negru împlinit în Vinerea Mare îi ferește de boli, le aduce sufletul-pereche și spor în gospodărie, un an întreg.
În lumea satelor, gospodinele rostesc în zorii zilei descântece de alungare a bolilor și a pagubei precum:”Așa cum este Vinerea Seacă , tot așa să sece și bolile, și paguba din casa noastră”. Evident, ritualul este însoțit de post negru.

Epitaful Sfânt, purtat în procesiune
În Vinerea Mare, la prânz, într-o slujbă specială care se oficiază în biserică, se scoate Sfântul Epitaf, o pânză de in sau de mătase, pe care este imprimată icoana înmormântării Domnului.
După această slujbă, după prohodirea Mântuitorului, Epitaful este purtat în procesiune, de un sobor de preoți și de credincioși în jurul bisericii de trei ori. La sfârșit, Epitaful este așezat pe Sfânta Masă în mijlocul bisericii unde rămâne până la slujba de Înălțare a Domnului.

Obiceiurile care atrag sănătatea, sporul și reușita
În mai multe localități din Muntenia, după slujba Prohodului, credincioșii duc acasă o lumânare aprinsă. În casă, se practică un ritual cu această lumânare aprinsă: se face semnul crucii în fiecare punct cardinal al locuinței.
De asemenea, se spune că cine se spovedește și se împărtășește în Vinerea Mare va primi ajutor de la Hristos, pentru rezolvarea problemelor spinoase, până la Paștele următor.
Tradiția spune că în Vinerea Mare este bine ca persoanele bolnăvicioase să facă baie înainte de răsăritul Soarelui, pentru a fi viguroase tot anul.
În această zi încep primele pregătiri pentru masa sărbătorească de Paște.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare
În Vinerea Mare nu se mănâncă urzici și nici preparate cu oțet, alimente-simbol, care amintesc de umilințele îndurate de Iisus.
Femeile nu trebuie să coacă pâine și cozonaci; tradiția spune că cine respectă acest obicei, nu-i arde mâinile Maicii Domnului.
Până-n Vinerea Mare se termină curățenia generală. Nu ai voie să speli rufe, să țeși, să toarci sau să arunci lături în fața casei.
Respectând aceste interdicții, nimic rău nu se va apropia de casa lor. Totodată, în Vinerea Mare nu se ară, nu se seamănă și nu se sădesc pomi, pentru că nu vor rodi.

Zi de reconciliere cu dușmanii
Vinerea Mare este o zi de reconciliere cu dușmanii, de iertare a persoanelor ranchinoase. Iertându-ne și rugându-ne unii pentru alții, ca după aceea, rugându-ne unii pentru ceilalți, într-un gând să-l mărturisim pe Hristos Cel înviat.

Prognoză meteo
Din vremuri îndepărtate se spune că, dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi bogat; dacă va fi vreme bună, anul nu va fi prea roditor.
În această zi încep primele pregătiri pentru masa sărbătorească de Paște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *