chist-ovarian

Chistul ovarian este o tumora, de cele mai multe ori, benigna. El se poate forma la orice varsta si survine, in principal, la femeia in perioada de activitate genitala (de la pubertate pana la menopauza), respectiv in adolescenta si inainte de menopauza.

Chistul ovarian este constituit dintr-o punga de lichid inconjurata de o membrana, care se formeaza in interiorul ovarului. Rareori, se poate maligniza dand nastere la cancerul de ovar.

Cauzele aparitiei chistului de ovar

In functie de tipul chistului exista mai multe cauze, astfel:

Chistul functional – este forma cea mai frecventa care survine la femeia tanara. El corespunde unui folicul (evolutia normala a unui ovul) care creste anormal si nu mai elibreaza ovulul. Acest tip de chist are tendinta de a se forma in mod regulat la fiecare ciclu.

Chistul organic – este un”chist adevarat„. Se pot distinge mai multe tipuri de chist organic:

– chistul dermoid (care seamana ca structura cu structura pielii);

– chistul seros (plin cu lichid);

– chistul mucoid (cu continut pastos);

– disembrionul (chist care contine embrioni ai dintilor si firelor de par) din viata embrionara.

Chistul secundar unei patologii – este un chist care apare ca urmare a unei endometroze localizate la nivelul ovarului sau a unor tratamente simulante ale ovulatiei utilizate in caz de sterilitate.

Chistul din timpul sarcinii – adesea in timpul primului trimestru al sarcinii se formeaza un chist de corp galben secretand progesteron, hormon necesar mentinerii sarcinii.

Cancerul ovarian – se manifesta prin cresterea in volum a abdomenului, corespunzand unui chist voluminos, un inceput de ascita care poate fi insotit de oboseala si pierderea in greutate.

Simptomele aparitiei chistului ovarian

– dureri pelvine, de o singura parte, simtite adesea in timpul raportului sexual;

– cicluri menstruale neregulate insotite de metoragii (sangerari in afara ciclului);

– cicluri menstruale anormal de lungi;

sursa: www.corpul-uman

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *