euro

Firmele mici si mijlocii aflate la inceput de drum vor putea lua un ajutor nerambursabil de pana la 120.000 de lei (26.000 de euro) de la Guvern, pentru investitii, prin noul Program START 2016, potrivit proiectului procedurii de implementare a acetuia, scos, luni, in consultare publica.

Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – START va functiona si in anul 2016, cu un buget total de 17 milioane de lei. Guvernul estimeaza ca va ajuta cel putin 144 de startup-uri cu banii acestia in anul 2016, prin programul gestionat de Directia Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei.

In cadrul programului, un IMM poate accesa maximum 120.000 de lei (circa 26.000 de euro, la cursul actual), reprezentand cel mult 90% din investitia totala pe care trebuie sa o realizeze in program. Antreprenorul va trebui sa vina el cu restul de minimum 10% din invetitie. Astfel, la un ajutor nerambursabil maxim, cu intensitatea cea mai mare, antreprenorul beneficiar va trebui sa vina cu o contributie proprie de 13.300 de lei (circa 2.900 de euro), pentru ca valoarea totala a investitiei sa ajunga la 133.300 de lei.

De asemenea solicitantul trebuie mai intai sa faca investitii din banii sai si apoi statul i le certifica si i le deconteaza.

„In maxim 60 de zile lucratoare de la semnarea contractului, dar nu mai tarziu de  24 noiembrie 2016, beneficiarul este obligat sa efectueze cheltuielile si sa depuna documentatia de decont la sediul Oficiului Teritoral pentru IMM (OTIMMC). Cheltuielile eligibile pentru care se vor aloca fonduri din cadrul Programului vor fi  certificate prin vizita la fata locului a reprezentantilor UMCR  din cadrul OTIMMC in termen de 10 zile lucratoare de la depunerea decontului dar nu mai tarziu de 9 decembrie 2016. Reprezentantii UMCR vor face verificari la fata locului, consemnand cele constatate intr-un proces-verbal, contrasemnat de beneficiar, intocmit in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte” – se arata in proiectul de procedura.

Inscrierea in program, solicitarea acordului de principiu pentru finantare si completarea planului de afaceri in vederea obtinerii finantarii se vor face on-line pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale, printr-o aplicatie care se va deschide in ziua demararii programului.

Aceasta este o forma intermediara, de lucru, a Programului START 2016 si poate fi modificata, scrie startupcafe.ro.

Cine poate obtine finantarea nerambursabila de la stat

Finantarea nerambursabila START 2016 poate fi accesata de microintreprinderile si  intreprinderi mici si mijlocii (au maximum 249 de angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro sau detin active totale de pana la 43 milioane euro, echivalent in lei).

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *