Anunțul acesta este făcut de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor vizează permisele a peste 450.000 de șoferi din România. Toate acestea ar trebui schimbate începând cu decembrie 2022. Aflați care este motivul și ce trebuie să știți despre felul în care puteți să le schimbați mai ușor!

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a realizat o analiză în urma căreia a rezultat că în perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel național. Toate aceste documente au fost emise în perioada decembrie 2012 – februarie 2013.

În acest sens, având în vedere numărul mare de documente care vor necesita preschimbare, DRPCIV face apel la cei vizați să solicite preschimbarea permiselor de conducere înainte de expirarea valabilității administrative, scrie capital.ro.

Ce aveți de făcut

În primul rând, dacă ești șofer și vrei să îți schimbi permisul de conducere, trebuie să îți faci programarea online pe site-ul www.drpciv.ro. Apoi trebuie să achitați contravaloarea permisului de conducere în valoare de 89 lei (prin intermediul CEC, BCR, rețeaua de stații SelfPay, online pe ghișeul.ro sau pe drpciv.ro la secțiunea servicii online – plăți, mandat poștal, etc.), precizează Direcţia de Permise.

În plus, este bine să pregătiți documentele necesare pentru preschimbarea permisului de conducere. Ne referim actul de identitate, care trebuie să fie valabil și în original, apoi la fișa medicală, permisul a cărui preschimbare este solicitată și dovada efectuării plății taxei respective.

Ulterior, conform programării online vă puteți prezenta la sediul DRPCIV.

Unde se poate depune cererea de preschimbare a permisului de conducere?

DRPCIV mai informează că, „prin Ordinul nr. 123 din 5 august 2013 privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului au fost aduse modificări în ceea ce privește modalitatea de obținere a unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, intervenind obligativitatea depunerii fișei medicale.”

Cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului.

Noul permis se livrează în maxim 15 zile

Ulterior, permisul de conducere se livrează, prin serviciul de curierat la Poștei Române, la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare, termenul de livrare fiind cuprins între 5-15 zile.

Un aspect important de menționat este că până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile. După termenul de 15 zile, în cazul în care titularul nu poate fi identificat/găsit la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica, personal, de la serviciul public comunitar în a cărui competență se află acea adresă.

DRPCIV mai transmite că verificarea stadiului emiterii documentelor poate fi urmărită, în timp real, pe site-ul instituției, la secțiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *