Raed-Arafat-680x365

Simțindu-se atacat din toate părțile, medicul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a publicat aseară pe pagina personală de Facebook o scrisoare în care încearcă să arate că este acuzat de fapte pe care nu le-a comis.

”Multi colegi ma sfatuiesc sa nu mai raspund. Totusi cand unele acuzatii sunt lansate, un raspuns trebuie sa vina din partea mea, chiar si daca acest lucru imi consuma din timpul meu, pentru ca nu vreau sa las suspiciuni care sa pluteasca asupra mea sau a celor din sistemul de urgenta. In seara aceasta postul B1 TV a continuat atacul. De aceasta data intr-o emisiune a domnului Manastire „dosar de politician” s-a preluat subiectul deschis ieri in emisiune domnilor Orcan si Tolontan referitor la achizitia de ambulante si s-au reluat atacurile incepute in 2012 de domnii Stelian Negrea si Liviu Alexa cu care, in cazul celui din urma, inca ma judec la Curtea de Apel din Cluj.

Atacurile din nou au avut ca tinta sistemul de urgenta, integritatea mea si nu in utlimul rand Fundatia pentru SMURD exact in acelasi mod ca ieri insa mult mai direct si mult mai agresiv. De aceasta data in studiou erau comentatorii de rigoare, unii de care am auzit si altii pe care i-am vazut pt. prima oara in viata mea si care erau plin de mandrie aducand argumente nefondate si incercand sa explice cat de prost este sistemul si cat de rau este totul. Paralel, unii politicieni s-au dezlantuit si au inceput si ei sa atace, exemplu fiind domnul Cezar Preda (vezi declaratii la mediafax) care considera ca nu ma pricep la ce fac fara a stie ca multe din problemele pe care le ridica sunt in vizorul nostru de ceva timp si in curs de modificare, lucru ce se poate dovedi oricand prin existenta unor drafturi de ordine si HG aflate in diferite faze de lucru sau avizare.

Este usor sa lovesti in munca altora cand chiar tu nu te pricepi si nu stii despre ce este vorba si fara macar sa discuti cu cei care muncesc sa vezi ce au de gand si ce fac ei de fapt. unele aspecte punctuale pe care as dori sa le explic sunt referitoare la cele zise de domnul Manastire si anume:

1. „Alte sisteme private in afara de Fundatia pentru Smurd nu exista” fiind o afirmatie falsa ce denota ca prezentatorul fie habar nu are despre ce vorbeste sau in mod intentionat doreste sa induca in eroare telespectatorii. Fundatie pentru SMURD nu acorda asistenta medicala de urgenta, si nu are cum sa fie singurul sistem privat pentru ca SMURD nu este egal cu Fundatia care este o entitate creata ca sa sprijine SMURD si pregatirea personalului SMURD.

2. „nu se ridica de la sol elicopterele SMURD fara acordul lui Raed Arafat” , o afirmatie lipsita de realitate, elicopterele SMURD ridicandu-se conform unor proceduri standard in urma apelurilor 112 si la decizia dispeceratelor si a medicilor de garda. Din nou vorbim de lipsa de cunostinta sau rea vointa din partea prezentatorului.

3. „Fundatia pentru SMURD primeste donatii de la Deltamed, iar apoi cumpara ambulante”, o alta afirmatie falsa si extrem de grava, avand in vedere ca Fundatia pentru SMURD nu primeste si nu a primit donatii din partea firmei Deltamed de la infiintarea Fundatiei in 2006.

4. „SMURD e un acronim care nu are in spate o institutie”, aceasta afirmatie fiind cel putin amuzanta avand in vedere ca SMURD este prevazut in Legea 95 din 2006 iar definitia acestuia este in Lege fiind considerat serviciu public fara personalitate juridica in structura pompierilor si a unitatilor de primiri urgente.

5. „UPU inventia lui Arafat” afirmatie pentru care trebuie sa-l explic prezentatorului ca UPU este egalul la „emergency department” o inventie veche de peste 40 de ani si care functioneaza in majoritatea tarilor din lume in spitalele de urgenta, eventual am adus conceptul in tara si l-am adaptat insa nu l-am inventat eu!

6. totodata vreau sa-l spun domnului Manastire ca in Fundatia pentru SMURD nu avem prevazute „bonificatii” pentru a plati conducerea. De fapt Fundatia pentru SMURD care are o singura menire si anume sprijinirea SMURD-ului si a asistentei medicale de urgenta nu exsita indemnizatii sau salarii destinate membrilor consiliului director. Singurele plati fiind posibile daca este vorba de proiecte Europene cum s-a mai intamplat si am mai explicat. Cat despre afirmatiile domnului Alexa, mai jos am sa postez unele paragrafe din intampinarea mea la Tribunalul Cluj si la Curtea de Apel Cluj care explica multe aspecte din cele ridicate inclusiv de domnul Manastire: Atacurile repetate sunt fondate pe afirmatii false si dau unele exemple mai jos preluate din articolul intitulat “Raed Arafat si Dan Vasile Gorgan- Baietii destepti din sistemul de urgenta” scris in ziarul “Ziar de Cluj” de Liviu Alexa:

Dan Gorgan, patronul firmei Deltamed, este prieten aporpirat din timpul studentiei al Dr.-ului Arafat, ca firma d-lui Dan Grogan a castigat contractele “pe tava” furnizand sute de ambulante catre SMURD. Astfel in textul articolului Domnul Alexa scrie:

”O sa demonstrez in cele ce urmeaza ca Raed Arafat si-a favorizat un amic vechi de 20 de ani, legitimand un sistem incredibil de ingenios, de legal si de eficient prin care SC Deltamed SRL din Cluj, firma prietenului sau din studentie, Dan Vasile Gorgan, a castigat pe tava contracte de zeci de milioane de euro din licitatii, furnizand sute de ambulante si de „proiecte speciale” catre SMURD.”

Afirmatiile de mai sus sunt false si tendentioase intrucat domnul Vasile Gorgan nu era prieten de studentie cu mine, studiile acestuia fiind de alta natura decat cele medicale, acesta nefiind cunoscut mie pe toata durata studiilor mele, neavand cu el nici o relatie personala ce poate fi caracterizata ca prietenie sau macar ca o cunsotinta. Si la momentul actual nu pot spune ca ma leaga cu Domnul Gorgan o relatie de prietenie si mai mult este o relatie profesionala in prisma colaborarii in cadrul unor relatii contractuale intre firma acestuia si institutiile pe care le reprezint, sau care le-am reprezentat, fiind inevitabil sa existe relatii interumane cu persoanele cu care se colaboreaza, fara a insemna acest lucru o relatie de prietenie care sa insemne favorizarea si inleznirea obtinerii unor contracte sau facilitati pe bani publici sau privati. Cu alte cuvinte nu ne vizitam, nu petrecem timp liber impreuna, nu mergem in vacanta impreuna si nu vorbim telefonic fara a fi in telgatura cu aspectele profesionale inter-institutionale. Exista o relatie de respect reciproc in care fiecare isi cunoaste limitele foarte bine, acesta cunoscand foarte bine ca nu poate sa mi solicite sau sa se astepte la favoruri din partea mea.

Contractele obtinute de firma Deltamed cu Ministerul Snatatii au facut obiectul unor licitatii publice foarte strict monitorizate si care nu puteau fi direjate in mod favorabil D-lui Dan Gorgan sau firmei acestuia. Unele licitatii castigate de acesta chiar au fost monitorizate de personalul Ministerului de Finante inca de la momentul intocmirii caietelor de sarcini si a specificatiilor tehnice.

Subsemnatul nu a ocupat pozitia de decizie asupra desemnarii castigatorului sau asupra formei finale a specificatiilor tehnice intrucat la licitatii au existat comisii mixte care au inclus reprezentanti si al Ministerului Afacerilor Interne si al Registrului Auto Roman, care au asistat la intocmirea specificatiilor precum si la evaluarea ofertelor dupa caz.

Mai multe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *