S-a dat undă verde pentru construcţii în zona înaltă a mulţilor Bucegi. Un investitor a obţinut deja autorizaţie de construcţie pentru prima casă de vacanţă şi construcția drumului de acces. Autorităţile, printre care si Primaria Moroieni, au aprobat dezvoltarea unui complex rezidenţial, turistic şi de agrement pe 10 hectare, în apropiere de cabana Piatra Arsă.
Activiştii de mediu si simpli iubitori ai muntelui, spun că muntele va fi astfel distrus.
Utilaje de mare tonaj, camioane, trailere, excavatoare, vor urca tot mai des pe platoul Bucegilor și vor polua sonor dar și aerul.
Autorităţile din Dâmboviţa au dat liber la construit în Zona de Dezvoltare Durabilă a parcului natural şi se lucrează deja la drumul care va merge spre prima casă de vancata.
Planul urbanistic aprobat de Consiliul Local Moroieni este, însă, unul ambiţios. Potrivit documentului, în zonă, pe o suprafaţă de 10 hectare, vor fi ridicate mai multe imobile, iar primarul susţine că ar fi vorba şi de hoteluri şi pensiuni.
Complexul imobiliar este prevăzut cu locuri de parcare, câteva piscine, terenuri de sport şi heliport.
Primarul din Moroieni susţine că sunt mai mulţi investitori care vor să vină în zonă.
Laurențiu Moraru, primarul din Moroieni: „Aceşti investitori doresc să aducă şi utilităţile în zona Piatra Arsă. Sunt făcute studiile respective de către societăţile acestea, în vederea de a se aduce apa din Bolboci şi curentul dinspre Buşteni sau Sinaia, se vor duce gazele şi în zona aceea. O să fie staţie de epurare, tot dumnealor se ocupă”.
Edilul susţine că planurile pe care le-a aprobat au şi avizul administraţiei Parcului Natural Bucegi.
Reprezentanţii rezervaţiei au confirmat că în zona se poate construi, dar au anunţat că vor exista anumite condiţii care trebuie îndeplinite.
Horia Iuncu, director Parcul Natural Bucegi:„Vor trebui să ţină cont de o arhitectură locală, deci n-avem ce cauta cu termopane, cu inoxuri, vopseluri portocalii şi aşa mai departe”.
Aflată pe partea cealaltă a muntelui, administraţia din Sinaia critică proiectul.
Vlad Oprea, primarul din Sinaia: „Mi se pare total iresponsabil, pur şi simplu o schimonosire a muntelui şi va duce la un haos, la fel cum s-a creat în multe alte zone în ţară”.
Daniel Bucu, specialist în arii protejate: „Putem spune că ne extindem peste tot, aşa, şi-acolo ar trebui să fie o zonă mai sălbatică”
Turist: „Muntele e să te duci să te plimbi, să vezi animale şi nu case…”.
Parcul Natural Bucegi, aflat în grija ROMSILVA, este administrat după un plan de management din 2011. Documentul trebuia revizuit încă de acum trei ani, dar cei responsabili nu au reuşit să se pună de acord.
Gazeta Dâmboviței.ro a fost cea care în 2014 a sprijinit demersul iubitorilor muntelui în a opri construcțiile in Parcul Natural Bucegi.
Vezi https://www.petitieonline.com/spune_nu_construirii_de_biserici_in_parcul_natural_bucegi
Atunci, peste 25.000 de semnaturi ale petiției, trimise la Comisia de Mediu a Parlamentului European, au reușit stoparea invaziei cu betoane a Parcului Natural Bucegi.
Platoul Bucegi și așa supus unui asalt continuu al unor turiști certați cu respectul față de natura, va deveni incet dar sigur un bulevard al grataragiilor și al doritorilor de a ajunge cu mașinile la Sfinx si Vârful Omu.
Sperăm ca autoritațile de mediu din țară si din U.E., Parcul Natural Bucegi fiind parte integrantă din Sit Natura 2000-un program european de conservare a naturii, să nu dea undă verde betonării Platoului Bucegi.
sursa: www.gazetadambovitei.ro/