mamaliga_poza_buna_22583200

Cunoscut în anumite zone sub denumirea de păpuşoi sau cucuruz, porumbul este o plantă originară din America Centrală ce asigură, astăzi, alături de grâu, 80% din producţia de cereale a lumii. Cultivată în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială şi furajeră, polumbul poate fi considerat la fel de bine şi o plantă medicinală, mai ales datorită virtuţilor terapeutice din boabele şi mătasea de porumb.

Efecte diuretice şi laxative

“Partea cu cele mai multe puteri curative este mătasea de porumb, care reprezintă stigmatele florilor de porumb. Perioada de înflorire se întinde din iunie până în august, aceasta reprezentând şi perioada de recoltare. Mătasea de porumb se recoltează înaintea polenizării prin tăiere. În funcţie de modul în care este utilizată, mătasea poate avea efecte diferite: dacă este uscată rapid la umbră are efect diuretic confirmat de numeroase studii ştiinţifice, iar dacă este păstrată timp mai îndelungat, fără a fi uscată, pierde efectul diuretic şi devine laxativă”, explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea.

Calmează durerile renale

Mătasea de porumb se foloseşte sub formă de ceai, fie singură, fie în combinaţie cu alte plante. “Ceaiul de mătase de porumb are efecte diuretice puternice, favorizează eliminarea apei şi calmează durerile renale. Este indicat pentru tratarea problemelor vezicii urinare şi a rinichilor, dar împotriva incontinenţei urinare la copii şi bătrâni şi a colicilor renale. Se poate administra sub formă de infuzie. Se toarnă o cană de apă fierbinte peste două linguriţe de mătase de porumb şi se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se consumă două căni pe zi”, mai spune Elena Badea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *