Reflexologia este una dintre cele mai intalnite terapii complementare disponibile astazi. Este simpla, sigura si foarte eficienta: pacientul nu trebuie sa se dezbrace, iar terapeutul isi foloseste numai mainile in administrarea tratamentului. Un alt avantaj consta in faptul ca reflexologia poate fi aplicata in acelasi timp cu medicina conventionala. Este un tratament subtil, care interactioneaza cu procesele de vindecare ale organismului pentru a induce echilibru si o stare de bine. Ajuta corpul sa contracareze efectele secundare ale medicamentelor sau ale altor tratamente, ajutand la recuperarea dupa boli, operatii sau fracturi.
Definitia reflexologiei
Reflexologia se bazeaza pe conceptul conform caruia toate partile corpului sunt conectate prin traiectorii energetice, ce se termina in picioare, maini si cap. „Reflex” in contextul „reflexologiei” reprezinta reflexele tuturor organelor, sistemelor si structurilor corpului in picioare si maini, reflexologia fiind lucrul cu aceste reflexe intr-un mod precis si sistematic.
Specialistul, prin aplicarea controlata a presiunii cu degetele asupra zonelor de reflexe, stimuleaza organismul sa dobandeasca echilibru si sanatate. Presiunea asupra reflexelor afecteaza un organ sau o anumita regiune a organismului si influenteaza totodata relatia dintre diferite functii si procese.
O mica istorie a reflexologiei
Conceptul stimularii centrilor energetici de vindecare a organismului prin aplicarea presiunii asupra punctelor-cheie de pe laba piciorului nu este deloc nou. Acesta a aparut in multe civilizatii, de-a lungul timpului. Exista dovezi care demonstreaza faptul ca aceasta tehnica era folosita cu 5.000 de ani in China, Japonia si Egipt. S-a extins in Europa in timpul Evului Mediu, diferite forme de terapie prin „presiune asupra punctelor-cheie” fiind folosite atat de tarani, cat si de aristocrati. Terapia a fost redescoperita la sfarsitul anilor 1890 de doctorul William Fitzgerald, fiind apoi introdusa in Statele Unite sub denumirea de „reflexologie”.
Beneficiile reflexologiei
Copiii si bebelusii, precum si adultii pot beneficia de aceasta forma de tratament. Mai ales urmatoarele afectiuni au cunoscut ameliorari: sinuzita, astmul, migrenele, depresia, disfunctiile musculare si osoase, problemele menstruale, hipertensiunea si disfunctiile intestinale. Este de asemenea recomandata pentru tratarea colicilor la bebelusi si a problemelor de sarcina.
Reflexologia este simpla si absolut sigura. Tratamentul este relaxant si adesea conduce la o imbunatatire generala a starii de sanatate. Reflexologia este o terapie extrem de sigura cu foarte putine contraindicatii. Totusi exista anumite situatii in care nu este recomandata. Copiii sunt foarte sensibili si receptivi, asadar sunt recomandate tratamentele usoare si de scurta durata. Anumite reflexe nu trebuie stimulate in timpul sarcinii, cu toate ca reflexologia este foarte eficienta in reducerea greturilor matinale, tensiunii crescute si durerilor de spate. Este nevoie de scheme speciale de tratament pentru pacientii care iau o medicamentatie ce poate afecta homeostazia naturala al organismului, cum ar fi imunosupresivele, steroizii, tratamentele de fertilitate, sau terapiile de schimbare hormonala, sau atunci cand a fost instalat un stimulator cardiac.
Pozitiile zonelor de reflexe de pe laba piciorului corespund indeaproape cu pozitiile relative ale organelor, glandelor si structurii corpului
Mai mult aici.