argatu

În afară de cele patru posturi rânduite de Biserică şi zilele oprite în cursul unui an, credincioşii pot obţine ajutor divin şi reuşite în tot ceea ce fac dacă ajunează şi lunea. Părintele Ilarion Argatu, unul dintre marii duhovnici ai României, a lăsat creştinilor învăţături despre cum să le meargă bine cu „postul suplimentar“.

Duhovnicul îi învăţa pe oamenii care îi cereau ajutorul să ţină cont de sfaturile sale şi să postească şi lunea. Pentru reuşită, postul se face nemâncând şi nebând nimic toată ziua. Pe lângă abţinerea de la mâncare, credincioşii erau învăţaţi şi ce rugăciuni să citească. “Luni se ajunează pentru ajutor la căsătorie, reuşită la examene, găsirea unui loc de muncă, obţinerea de bunuri materiale, reuşire la proces. Întăreşti postul cu rugăciuni, citind: «Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos» şi «Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil» cu credinţa că Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, fiind căpetenii de îngeri, vor trimite pe pământ pe îngeri să lucreze pentru tine”, spunea părintele în cuvântările sale.

Ca să obţii un rezultat, postul negru se ţine până la ora 24.00, e obligatoriu să faci 40 de metanii şi să aprinzi 7 lumânări. La fiecare metanie, se spune această rugăciune: „Doamne, iartă-mi păcatele mele şi ale tuturor celor din casa mea, primeşte nevrednica mea rugăciune şi nevrednicul meu post şi dăruieşte-mi….(aici spui dorinţa pentru care ţii postul). După ce au ars complet cele 7 lumânări, spui şi rugăciunea ta către Sfinţii Arhangheli: “Sfinţilor Arhangheli Mihail si Gavril şi toţi sfinţii, duceţi nevrednica mea rugăciune şi nevrednicul meu post la Bunul Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor mele, ale părinţilor mei (pomeneşti numele lor), ale soţului(soţiei) meu, ale copiilor mei, ale bunicilor şi a tot neamul meu, a celor morţi (pomeneşti numele lor) şi pentru….(aici spui dorinţa pentru care faci postul şi te rogi)”. Spovedania, obligatorie Părintele Ilarion Argatu mai spunea că înaintea de a posti, este bine ca oamenii să meargă să se spovedească. “Pentru ca postul şi rugăciunile pe care le faci să fie ascultate de Dumnezeu şi împlinite, mai înainte este bine să mergi la duhovnicul tău şi să te spovedeşti. Este bine să faci o spovedanie generală, mărturisindu-ţi păcatele de când erai mic şi până în prezent, pentru ca nu cumva din cauza unui păcat cu care L-ai supărat pe Dumnezeu, rugăciunea Ta să nu fie ascultată. Sau să se încăpăţâneze diavolul care te necăjeşte de a pleca de la tine, pentru că el fiind stăpânul păcatului cu care te-ai întinat să se creadă şi stăpânul tău”

Mai mult aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *