Fiecare om are propriile motive pentru a începe să călărească. Fie pentru o ieșire în natură, relaxare, autodisciplină, sport sau pentru simplul fapt că iubește caii. Un curs de echitație nu te învață numai să călărești sau să te menții în formă, acesta te ajută în primul rând să îți dezvolți încrederea și respectul de sine. Pentru a afla mai multe despre sportul nobil am realizat un interviu în exclusivitate cu Pierre Hilal, un foarte cunoscut și important instructor și crescător de cai din România.
Când ți-ai descoperit pasiunea pentru cai?
Pasiunea pentru cai o am de când eram mic, fiind singurul din familie care iubește caii. Când aveam 15 ani am văzut o reclamă celebră la televizor cu cowboy, și atunci mi-am spus că asta trebuie să devin și eu cândva. Am terminat Facultatea de Management, dar nu mi-a plăcut munca de birou. De mic desenez, am avut un salon de tatuaje, dar încet-încet m-am îndreptat spre prima mea iubire, caii. Îmi place mai mult să lucrez cu animalele, decât cu oamenii.
Cum ai început afacerea cu cai?
Când am venit prima dată în România mi-am luat primul cal și toată lumea mi-a spus că nu este un cal bun, este o „mârțoagă”. Atunci m-am ambiționat, am început să citesc despre cai și am făcut un curs online de dresaj, al lui Clinton Anderson, un cunoscut antrenor de cai. Am aplicat pe calul meu toate metodele învățate de la acesta, dovedind tuturor că dintr-un cal de căruță poți scoate un cal extraordinar de bun. Am vândut acest cal unei persoane cunoscute din Târgoviște, iar acum calul este celebru, participă la filmele cu cascadorii.
Ce s-a întâmplat mai departe?
Am început să cumpăr cai, am deschis clubul de echitație, dar am avut câteva colaborări nefericite. Am funcționat în câteva locații de pe lângă București.
De ce ai ales Orașul Pantelimon?
Acest oraș are spațiul necesar, nu este poluat, are multă verdeață și este foarte aproape de București. Prima dată am deschis clubul de echitație în colaborare cu Ferma Animalelor, după care am găsit acest loc, pe terenul unui Centru de Socioterapie care se ocupă de copiii cu autism. Cei de la acest centru au fost foarte încântați de colaborare, deoarece caii îi ajută foarte mult pe copii la recuperare, dezvoltare și integrare socială.
Cu ce cai lucrezi acum?
Sunt crescător de cai pur sânge arab. Am cai de curse cu care particip la competițiile de anduranță care se țin în România.
Care este prețul unui astfel de cal?
Depinde de unde îl cumperi pentru că prețul diferă, în funcție de ce poate calul să facă. Prețul unui cal de această rasă poate fi destul de mare, dar în general vorbind, caii nu costă atât de mulți bani, cât costă timp. Eu nu raportez calul la banii pe care i-am investit în el, pentru că acesta nu este un obiect, este o ființă.
Cât costă întreținerea unui cal?
Doar fânul, fără potcovire, veterinar și altele, poate ajunge la 300 de euro pe lună.
Destul de scump
Da, este o vorbă: „Pe vremuri orice om sărac avea un cal, acum orice om bogat are un cal.”
Primești și cai în pensiune?
Da. Am grajduri destul de mari, cu aerisire naturală, adică rămân deschise și pe timp de iarnă, pentru că boxa în care stă calul trebuie să fie bine ventilată. Eu scot caii zilnic să facă mișcare, indiferent de vreme sau anotimp.
Mai ai timp și pentru altceva?
Nu mai am timp de nimic altceva, eu sunt tot timpul aici, cu caii. Asta este pasiunea mea, viața mea și sunt foarte mulțumit. Organizez aici și tabăra pentru copii „Școala Micilor Cavaleri”, unde copiii iau lecții de echitație, au activități de dezvoltare personală, team building, ateliere de lucru, concursuri distractive călare și nu numai, jocuri de societate, etc.
Ce vârstă au cei care vin pentru echitație și care sunt cerințele pentru a practica acest sport?
Începând cu vârsta de 8 ani, până la persoane mature, chiar de 60 de ani. Echitația nu este indicată pentru copiii mai mici de 8 ani, deoarece aceștia au coloana vertebrală fragilă și pot apărea probleme. Clientela mea este formată mai mult din femei, nu știu de ce, pentru că acest sport este unul bărbătesc. Cei care vor să se apuce de echitație nu trebuie să aibă probleme de sănătate ce implică musculatura, oasele și nici probleme de vedere. De asemenea, toți cei care vin trebuie să aibă o greutate corporală de maxim 80 de kg, deoarece caii pur sânge arab, sunt cai supli, de alergat și nu suportă o greutate mai mare.
Cât durează dresajul/pregătirea unui cal pentru a se putea face echitație cu el?
Nu contează timpul, poate dura foarte mult, dar important este să ajungi cu el la un nivel de înțelegere, să observi tot ce îți transmite. Calul are o personalitate puternică, la fel ca și omul. Poate avea un temperament blând sau vulcanic. Trebuie sa fii calm, să nu fii agitat pentru că îl sperii. Ca să poți face un cal să te asculte, trebuie să te pui în pielea lui, să gândești la fel ca el.
Care este durata și costul unui curs de echitație?
Un curs de echitație costă 100 ron, are durata de o oră, iar pregătirea călărețului începe dinainte de a se urca pe cal. În primul rând trebuie să se acomodeze cu calul, să empatizeze, să nu folosească parfum și să nu fi consumat alcool, deoarece caii nu suportă aceste mirosuri puternice și pot avea o reacție agresivă. Persoana care încalecă trebuie sa fie echipată corespunzător, cu cască de protecție, cizme lungi, etc.
Cum ai descrie calul?
Un tovarăș de drum, un partener de viață care îți oferă dragoste necondiționată, timp și înțelegere.
Pierre Hilal
Tel: 0746.488.252