Peste 100 000 de pelerini au asistat la prima audienţă din acest an din Piaţa San Pietro, dedicată Anului Jubiliar al Milostivirii

IMG_1309IMG_1298 IMG_1300 IMG_1302 IMG_1305 IMG_1308 IMG_1320 IMG_1323 IMG_1324 IMG_1327

Foto: 7life.ro

Milostivirea şi misiunea merg mână în mână, a subliniat Papa Francisc la prima audienţă jubiliară, ce a avut loc în ultima sâmbătă din luna ianuarie în Piata San Pietro din Vatican. Audienţele speciale vor avea loc pe timpul jubileului milostivirii într-o zi de sâmbătă, în fiecare lună. De regulă, audienţele au loc în fiecare zi de miercuri. Pontiful a ţinut să spună, că odată cu numele de botez, fiecare creştin mai are un nume, acela de Cristofor.

Momente pline de emoţie sâmbătă, la Vatican. Peste 100 000 de pelerini au asistat la prima audienţă jubiliară din acest an din Piaţa San Pietro. Papa Francisc s-a deplasat printre creştini cu papamobilul, salutându-i.

“Iubiți frați și surori,

Intrăm zi după zi în miezul Anului Sfânt al Milostivirii. Cu harul său, Domnul conduce pașii noștri în timp ce trecem prin Poarta Sfântă și ne vine în întâmpinare pentru a rămâne mereu cu noi, în pofida lipsurilor noastre și a contradicțiilor noastre. Să nu încetăm niciodată să simțim nevoia de iertarea sa, pentru că atunci când suntem slabi apropierea sa ne face puternici și ne permite să trăim credința noastră cu bucurie mai mare”, a spus Suveranul Pontif.

Acesta a făcut o trimitere la cuvintele pe care le rostea Papa Ioan Paul al doilea. “Aș vrea să vă indic astăzi legătura strânsă care există între milostivire și misiune. Așa cum amintea sfântul Ioan Paul al II-lea: „Biserica trăiește o viață autentică atunci când mărturisește și proclamă milostivirea și când îi apropie pe oameni de izvoarele milostivirii” (Enc. Dives in misericordia, 13). Creștini fiind, avem responsabilitatea de a fi misionari ai Evangheliei. Când primim o veste bună, sau când trăim o experiență frumoasă, este natural ca să simțim exigența de a-i face părtași și pe alții. Simțim înlăuntrul nostru că nu putem reține bucuria care ne-a fost dăruită: vrem s-o extindem. Bucuria trezită este de așa natură încât ne determină s-o comunicăm”, a mai spus Papa Francis sâmbătă, la audienţa generală. Papa a ţinut să precizeze că nu face prozelitism.

“Și ar trebui să fie același lucru atunci când îl întâlnim pe Domnul: bucuria acestei întâlniri, a milostivirii sale, a comunica milostivirea Domnului. Mai mult, semnul concret că l-am întâlnit cu adevărat pe Isus este bucuria pe care o simțim atunci când îl comunicăm și altora. Și asta nu înseamnă „a face prozelitism”, asta înseamnă a oferi un dar: eu îți dau ceea ce îmi dă bucurie. Citind Evanghelia vedem că aceasta a fost experiența primilor discipoli: după prima întâlnire cu Isus, Andrei a mers imediat să-i spună asta fratelui său Petru (cf. In 1,40-42), și același lucru l-a făcut Filip cu Natanael (cf. In 1,45-46). A-l întâlni pe Isus echivalează cu a ne întâlni cu iubirea sa. Această iubire ne transformă și ne face capabili să transmitem altora forța pe care ne-o dăruiește. Într-un fel am putea spune că din ziua Botezului îi este dat fiecăruia dintre noi un nume nou adăugat la cel pe care deja îl dau mama și tata, și acest nume este „Cristofor”: toți suntem „Cristofori”. Ce înseamnă? „Purtători ai lui Cristos”. Este numele atitudinii noastre, o atitudine de purtători ai bucuriei lui Cristos, ai milostivirii lui Cristos. Fiecare creștin este un „Cristofor”, adică un purtător al lui Cristos!”, a afirmat Papa Francisc în mesajul său.

“Milostivirea pe care o primim de la Tatăl nu ne este dată ca o consolare privată, ci ne face instrumente pentru ca și alții să poată primi același dar. Există o circularitate minunată între milostivire și misiune. A trăi din milostivire ne face misionari ai milostivirii și a fi misionari ne permite să creștem tot mai mult în milostivirea lui Dumnezeu. Așadar, să luăm în serios faptul că suntem creștini și să ne angajăm să trăim ca oameni care cred, pentru că numai așa Evanghelia poate să atingă inima persoanelor și s-o deschidă ca să primească harul iubirii, să primească această mare milostivire a lui Dumnezeu care îi primește pe toți”, a încheiat Papa Francisc.

Suveranul Pontif a mărturisit că este puţin trist, întrucât a pierdut o persoană dragă, Elvira, pe care o considera ca fiind din familie. Papa le-a transmis condoleanţe soţului şi fiicei acesteia, şi a rostit o rugăciune pentru Elvira, care s-a stins din viaţă după o lungă suferinţă.

La audienţa din data de 30 ianuarie, la care am participat, vremea a ţinut cu pelerinii. La scurt timp după finalul evenimentului şi plecarea Sfântului Părinte, vremea s-a închis.

Papa Francisc i-a salutat şi pe reprezentanţii unei firme importante de automobile, de care, a spus el, depinde viaţa atâtor oameni.. La final, Papa i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la audienţa generală şi a ţinut să dea mâna cu câteva persoane cu dizabilităţi. Printre cei care s-au bucurat de binecuvântarea Suveranului Pontif s-au aflat şi nişte miri, dar şi o mulţime de copii. Dragostea Papei pentru copii este recunoscută. Încă de la începutul anului, Suveranul a botezat 26 de copii în Capela Sixtină de la Vatican, încurajând părinții ca „moștenirea cea mai prețioasă” pe care să o lase copiilor să fie credința Bisericii.

Modest şi umil, liderul spiritual a refuzat să locuiască în apartamentele papale somptuoase, încă de când a fost ales în fruntea  Bisericii Catolice. Papa Francisc a decis să stea într-un apartament de două camere dintr-un imobil construit special pentru cazarea preoţilor veniţi în vizită la Vatican.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lumea Presei - Știri și informațiiRO PRESS - Știri, Informații, Reportaje, Interviuri, AncheteTomis Press - Știri și informațiiAdyDev Media