De câţiva ani de zile s-a înălţat în cartierul Titan, zona Sălăjan, între blocurile cenuşii, o frumoasă catedrală cu hramurile „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Aici se desfăşoară mai multe activităţi social-filantropice şi catehetice atât pentru bătrânii, cât şi pentru copiii parohiei.
Până în anul 1989 credincioşii din cartierul Titan nu aveau o biserică a lor. Abia după acest an, a fost ridicată o bisericuţă de lemn cu hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, prima de acest fel construită în Bucureşti pentru aceşti oameni. „Am început acum 17 ani într-o zonă în care practic nici cuvântul Evangheliei nu a fost propovăduit pentru că în zona aceasta a fost doar o singură biserică, Dudeşti Cioplea I, pentru toată zona de sud-est a Bucureştiului. În 1989 am făcut prima cerere pentru ridicarea unei biserici în Bucureşti, iar bisericuţa de lemn este prima construită după Revoluţie în Bucureşti în această zonă. Sigur, ea a fost construită într-un colţ al terenului deoarece urma să ridicăm o biserică mare, ceea ce am şi realizat. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu vrem să mai ridicăm şi un complex socio-diaconal”, a spus părintele paroh Ilie Costescu.
În anul 2008, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat biserica şi a pus piatra de temelie pentru Aşezământul socio-diaconal „Sfântul Andrei”, format din trei clădiri: două corpuri pentru un cămin de bătrâni, iar cel de-al treilea pentru un centru medical ortodox, care va susţine financiar azilul. Părintele paroh face toate demersurile pentru a înfiinţa şi un centru de dezintoxicare pentru dependenţii de droguri, care sunt din ce în ce mai mulţi, din păcate. Însă, lucrările pentru ridicarea aşezământului au fost amânate din cauza lipsei fondurilor.
Lucrări realizate cu banul văduvei
Lucrările la biserica cea mare au început în anul 2003, iar în anul 2008 lăcaşul de cult a fost terminat. De atunci, se efectuează lucrările de pictură. „Din cauza lipsei fondurilor, la ora actuală doar 40% din suprafaţa bisericii este pictată, restul de 60%, care înseamnă cam 2.500 de metri pătraţi, sperăm să-l terminăm până în anul 2012, de sărbătoarea Sfântului Ilie, când e hramul mare al bisericii, şi astfel să o putem târnosi. Însă este greu pentru că lucrările de pictură sunt foarte costisitoare. Până acum am fost sprijiniţi doar de banul văduvei”, a mai spus părintele Costescu.
Biserica beneficiază de un pangar modernizat, un agheasmatar, de o capelă mortuară, prevăzută cu o ladă frigorifică, de un sistem de încălzire eco, adică în locul consumului imens de gaze, sistemul de încălzire este prevăzut cu două puţuri săpate la 60 de metri, unde este o temperatură de 6 grade Celsius, temperatură care este preluată de pompă şi prin intermediul căreia pardoseala bisericii este încălzită. De asemenea, artistul Marcel Pavel s-a ocupat de înzestrarea lăcaşului de cult cu clopote acţionate electric.
Sursa: ziarullumina.ro
Mai multe aici.