Duminică, 5 aprilie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, icoana şi racla cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, care se află în Catedrala Patriarhală, au fost purtate pe străzile Capitalei, făcându-se mai multe opriri, în timpul cărora au fost înălţate rugăciuni către Sfântul Ocrotitor al Bucureştilor pentru încetarea epidemiei de coronavirus.

În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, după Sfânta Liturghie, icoana şi racla cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost purtate într-o procesiune condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. În cadrul acesteia s-au făcut mai multe opriri în locurile importante şi la spitale din Capitală, unde au fost înălţate rugăciuni pentru încetarea epidemiei.

„Procesiunea a plecat din faţa Catedralei Patriarhale şi a mers până la Spitalul Universitar, continuând apoi până la Eroii Revoluţiei, zonele Mihai Bravu şi Ştefan cel Mare, până la Piaţa Victoriei, revenindu-se la Colina Bucuriei, prin Piaţa Romană şi Piaţa Universităţii. Prima oprire din cadrul procesiunii a fost la Spitalul de Boli Infecţioase «Victor Babeş», unde a fost rostită o ectenie specială, iar Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a spus rugăciunea pentru încetarea pandemiei. A doua oprire a fost în faţa Spitalului Colentina, în cadrul căruia funcţionează şi Institutul de Boli Infecţioase «Matei Balş». A treia oprire a fost în faţa Crucii Eroilor Martiri din Piaţa Universităţii, unde a fost intonat troparul Sfântului Dimitrie cel Nou. Ultima oprire s-a făcut la Crucea Brâncovenească de pe Dealul Mitropoliei, unde au fost rostite ectenia şi rugăciunea specială pentru încetarea pandemiei”, a declarat părintele Dumitru Ştefănescu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a arătat că acest pelerinaj urmează o veche tradiţie a Bisericii, care în momente de primejdie a purtat în procesiune moaştele sfinţilor, chemând ajutorul lui Dumnezeu pentru izbăvirea de pericole: „Acest pelerinaj continuă o veche tradiţie a Bisericii. În timpul multor epidemii, au fost aduse în Bucureşti moaşte ale sfinţilor, pentru izbăvirea de primejdii. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este numit «Ocrotitorul Bucureştilor», pentru că a salvat oraşul nu numai în momente de conflict militar, ci şi în timpul unor epidemii. Este cunoscută lucrarea lui duhovnicească şi minunată din timpul domnitorului Caragea, când, după pelerinajul cu moaştele sfântului, numărul îmbolnăvirilor şi cel al deceselor au scăzut semnificativ. Dacă până la pelerinaj mureau 300 de oameni pe zi, după el au scăzut într-un ritm accelerat şi neaşteptat. Nădăjduim ca acest pelerinaj să aducă multă bucurie credincioşilor care se roagă către Dumnezeu ca ţara noastră să iasă cu bine din această molimă”.

În trecut, moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost purtate pe străzile Capitalei în mai multe rânduri, pentru izbăvirea de molime şi secetă: în 1815, în perioada „ciumei domnitorului Caragea”, în 1827, în timpul secetei, şi în 1831, în timpul epidemiei de holeră, la rugămintea generalului Kiseleff.

sursa: ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *