olga

Interpreta Olga Bălan va susține un recital în acest sfârșit de săptămână la Berăria H din capitală. Artist complet, Olga Bălan şi-a construit o carieră în Italia, atât în zona muzicală, cât şi în cea cinematografică. Cântăreața a stat în Italia 20 de ani și a revenit acasă în urmă cu doi ani. Anul trecut a realizat ”Salutări din Sud”, un documentar cultural și turistic la TVR 2.

olga alta
Interpreta s-a lansat la o vârstă fragedă, în 1986, la festivalul de la Mamaia, cu o piesă a compozitorului Horia Moculescu.
Ultimele două albume, în dublă versiune: “Napoli România andata e ritorno’’ / ’’Napoli România dus întors’’ (textele versiunii româneşti aparţin poetului George Stanca) şi “Anima zingara / Inimă de ţigancă ” sunt o introspecţie a sufletului ei pasional şi suav, artista polivalentă trecând cu uşurinţă de la stilul clasic napoletan la muzica lăutărească tradiţională. În ambele stiluri descoperim o voce gravă, frumos timbrată, cu un vibrato special.
Dragostea pentru teatru şi film a descoperit-o încă din România, jucând ca titular, în perioada 1990-1996, pe scena teatrului de revistă “Constantin Tănase”. Primul film în care a jucat, “Paradisul în direct”, alături de Loredana, Alexandru Arşinel, Tamara Buciuceanu Botez, George Mihăiţă, etc., a făcut istorie în epocă, fiind printre primele producţii cinematografice româneşti după 1989. Din filmografia sa, ultimul şi cel mai reprezentativ proiect este pelicula de box office “Io, loro e Lara” din 2010, în regia lui Carlo Verdone.
Alte proiecte cinematografice: “Butta la luna” din 2009, în regia Vittorio Sindoni; “La terza verita” din 2007, în regia lui Stefano Reali; “Cose da pazzi” din 2005, în regia lui Vincenzo Salemme. ’’Codice rosso’’ în regia lui Monica Vullo e Riccardo Mosca. ‘’Un ciclone in famiglia 2’’ în regia lui Carlo Vanzina.
De-a lungul anilor, Olga Bălan a fost invitată, în repetate rânduri la cele mai importante canale TV italiene:
RAI UNO – emisiunile: Sottovoce, Uno mattina, Casa Rai uno, Telethon (unde interpretează o piesa inedita a compozitorului Gianmichele D’Errico), Napoli prima e Dopo 5 ediţii,Concerto per la pace.
RAI DUE – emisiunile: “Fatti Vostri “(unde a avut rubrica permanentă la un show tv de succes), “In fagmilia”, “Telethon” (unde a fost corespondent de la premiile Oscar Game) şi “Futura City”.
RAI TRE emisiunea: “Alle falde del Kilimangiaro”, RAI INTERNAŢIONAL, unde a avut propria emisiune muzicală, 50 de ediţii, interpretând canţonete cunoscute din repertoriul muzicii clasice napoletane.
CANALE CINQUE MEDIASET – emisiunile: Maurizio Costanzo Show şi Capodanno 2000.
Apoi pe SKY FREE, emisiunea “L’altra Italia” 30 de ediţii. Documentar „Canti del Mediterraneo”cu Antonio Maiello.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *