media-145349979380904700

Noua lege funerară le permite românilor să facă înmormântările fără preot. Mai mult decât atât, aceeasi lege spune ca nu se mai permite priveghiul în casă.

Noile reglementări schimbă foarte multe lucruri. De pilda, românii pot avea parte de o înmormântare civilă sau laică, iar oamenii au posibilitatea de a alege, în timpul vieții, modul în care vor fi înhumați, având și opținea de a fi incinerați sau nu.

”Înmormântarea poate fi religioasă sau laică, precedată sau nu de incinerare. Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nici o modificare a ultimei voinţe a acesteia”, se arată în art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din România.

Un alt aspect al legii este cel legat de morminte. Dacă detii un loc de veci, care este lăsat în paragină timp de doi ani, administrația are dreptul sa-ti confiste locul,.

Mai mult decât atât, noile reglementări ale Uniunii Europene prevăd că familia are obligaţia să depună persoana care a murit la casa mortuară, după numai o oră de la momentul decesului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.